Hoe engerlingen te bestrijden en de tuinplanten te beschermen

door Natasja

08 Mei 2023

Hoe engerlingen te bestrijden en de tuinplanten te beschermen
Advertisement

Engerlingen komen veel voor in de grond en teisteren tuinplanten, waardoor ze snel verwelken. Meestal vinden we larven van snuitkevers of larven van meikevers in de grond. De eerste voeden zich meestal met de zaden, waardoor ze niet of zwak uitlopen; de tweede voeden zich met het wortelstelsel. Beide zijn ongeveer 10 centimeter lang en hebben een melkachtig uiterlijk.

Gelukkig zijn er veel natuurlijke methoden om ze permanent van de planten te verwijderen en een krachtige groei te garanderen, en we stellen ze hieronder voor.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Er zijn veel methoden die je kunt gebruiken om engerlingen weg te houden:

  • verwilderde tuin: als je een deel van de tuin verwilderd laat, trek je al die kleine dieren aan die helpen de moestuin en tuin gezond en schoon te houden door ook de vervelende larven op te eten.
  • aaltjes: in poedervorm in winkels verkrijgbaar, zijn kleine, voor het blote oog onzichtbare wormpjes die de larven aanvallen door ze uit de grond te verwijderen. Je hoeft ze alleen maar te verdunnen in het irrigatiewater van de geparasiteerde grond om er in een mum van tijd vanaf te zijn.
  • kool of raap: hun bladeren, versnipperd en begraven in de grond naast de zaden van de planten, zijn ongewenst voor deze organismen en werken als natuurlijke afweermiddelen.
  • insecten: vogels, egels en kippen voeden zich met deze larven en kunnen je helpen de moestuin en tuin schoon te houden; lok ze door de grond licht te schoffelen zodat de larven bloot komen te liggen.
  • geranium: geranium is een plant waar larven niet van houden; als je hem naast andere planten kweekt, houdt hij ze weg.
  • schoenlappersplant: in tegenstelling tot de vorige, is deze plant zeer geliefd bij de larven en, geplaatst naast de aangetaste grond, zal hij ze aantrekken en de andere planten sparen. De negatieve noot zal het verlies van de deze plant zijn, maar de rest van de tuin zal veilig zijn.
  • door de grond regelmatig om te ploegen, wordt deze zachter en kunnen de kevers hun eieren niet leggen.
  • neemolie: een ander biologisch afweermiddel van natuurlijke oorsprong, dat werkt bij aanraking en rechtstreeks op de larven moet worden gebruikt, waardoor het geschikt is voor kleine potten met een lage besmetting.

Heb je al gekozen welk middel je wilt proberen?

Advertisement