Buitenvloeren van gestempeld beton: een economisch alternatief om elk type plaveisel na te bootsen

door Natasja

11 Mei 2023

Buitenvloeren van gestempeld beton: een economisch alternatief om elk type plaveisel na te bootsen
Advertisement

Net zo mooi als echte stenen of houten vloeren, maar veel goedkoper en duurzamer. Als we de verdiensten van gestempelde betonnen buitenvloeren in een paar woorden willen samenvatten, moet deze woorden worden gebruikt. Deze techniek benut de vervormbaarheid en veelzijdigheid van beton om de esthetische prestaties te bereiken die traditioneel beschouwd worden als eleganter en aantrekkelijker dan vele stenen of houten vloeren.

Deze natuurlijke materialen hebben in feite een onbetwistbare charme en voegen waarde toe aan elk huis, maar het is ook waar dat ze erg duur zijn, en in sommige gevallen nog moeilijker te onderhouden, evenals vatbaar voor beschadiging bij constante blootstelling aan o.a. weersinvloeden. Daarom kiezen mensen er vaak voor om terug te vallen op een optie die voor iedereen betaalbaarder is, maar waarvan het resultaat toch zeer waardevol is, zoals je kunt zien op de onderstaande foto's.

Advertisement
Advertisement

Zoals je ziet is het eigenlijk een kwestie van vormen stempelen op vers beton. Dit gebeurt met rollers, of met behulp van een soort reusachtige "sjablonen", zoals mallen!

Je kunt je praktisch het soort buitenbestrating voorstellen waarvan je altijd gedroomd hebt, en het uiterlijk ervan namaken voor veel minder geld dan wat een echte stenen bestrating zou kosten.

En natuurlijk kan het ook qua kleuren worden aangepast, zoals met sampietrini stenen die niet donkergrijs hoeven te zijn.

Het zal geen probleem meer zijn om steeds terugkerende patronen te maken van stenen van verschillende afmetingen, die worden gesneden om de nodige ruimte op te vullen, aangezien het dan alleen nodig is om een gegoten betonnen stuk te versieren.

Advertisement

Ook de voeg tussen de ene "steen" en de volgende kan worden gekleurd, en zolang alles met zorg wordt gedaan en er geen spleten ontstaan, hoeft je je geen zorgen te maken over al het onkruid dat ertussen kan groeien.

Niet alleen stenen vloeren: met gestempeld beton kun je ook de schoonheid van hout namaken, maar zonder dat de vloer aan de weersomstandigheden is overgeleverd.

Advertisement

Het is echt een kwestie van kiezen wat je het mooist vindt en wat het beste past bij de te bestraten buitenruimte, en met beton kun je bijna alles doen.

Heb jij er al aan gedacht om een van deze voorbeelden te volgen?

Advertisement