Herfstplantenbakken: 11 sensationele composities om met kleurrijke planten en bloemen de tuin te verfraaien

door Natasja

10 Oktober 2022

Herfstplantenbakken: 11 sensationele composities om met kleurrijke planten en bloemen de tuin te verfraaien
Advertisement

Als je denkt aan de bloemenpracht die de natuur biedt, denk je meestal aan het ontwaken van de planten in de lente en de uitbundige vreugde van de zomer, maar ook de herfst kan de adem benemen met prachtige kleuren en vormen. Er zijn planten die op hun best zijn in dit seizoen, net voor de vegetatieve rustfase van de winter.

Je moet dus niet denken dat de tuin of het balkon, met het einde van de zomer en als de meest "bekende" bloeiers hun langste tijd hebben gehad, noodzakelijkerwijs een lange, trieste en troosteloze periode ingaan: integendeel, ze kunnen worden verlevendigd met rijke composities die vakkundig combineren wat de natuur op dat moment biedt. Hieronder staan enkele voorbeelden van echt mooie plantenbakken waaruit je inspiratie kunt halen.

Advertisement
Advertisement

De schikking van de bladeren in de kolen doet denken aan die van wijd openstaande rozen, en zo kunnen ze de hoofdrolspelers worden in het midden van de compositie, gecombineerd met smallere elementen die omhoog staan en andere die naar beneden hangen.

In het algemeen worden drie of vier hoofdbestanddelen gekozen, die het meest prominent worden opgenomen, en vervolgens in mindere mate worden verrijkt met andere soorten om de hele compositie harmonieus te vullen.

Alle variatie die bloemenmixen in de andere seizoenen geven, wordt in de herfst vervangen door eindeloze variaties van minder opzichtige maar even mooie bladeren en bloeiwijzen. En het betreft vaak vergelijkbare kleuren, verdeeld over planten met totaal verschillende vormen.

De dieppaarse tinten van sommige soorten planten doen echt aan de herfst (en misschien zelfs aan Halloween) denken, en passen goed bij groen en wit.

Advertisement

Maar ze zijn ook absoluut prachtig in kleuren die in elkaar over lopen en de aandacht verleggen naar de algemene vorm van de decoratie.

De herfst is echter de tijd van de tweede bloei van veel soorten, of de tijd waarin late soorten uitlopen en tuinen en balkons blijven sieren tot bijna op de drempel van de winter.

Advertisement

Donkergroen, oranje en rood, paars en intens violet: als je erover nadenkt, zijn dit kleurstreken die je alleen in deze periode aantreft.

Wat vind je van de combinatie van koperachtige tinten met planten met zilverachtig blad? Of met wat bloemen die van violet naar blauw neigen? Echt ongelooflijk!

Advertisement

Uiteraard draagt ook de houder veel bij aan het eindresultaat van de compositie: vorm, kleuren en materiaal passen bij sommige combinaties beter dan bij andere.

Het is echt de moeite waard om je favoriete ideeën te kiezen en naar een kwekerij of markt te gaan en te proberen ze na te maken, vind je ook niet?

Advertisement