Creëer een unieke tuin met deze 8 soorten reusachtige bloemen

door Natasja

06 Mei 2023

Creëer een unieke tuin met deze 8 soorten reusachtige bloemen
Advertisement

Als je op zoek bent naar een manier om de tuin uniek en bijzonder te maken, zijn reuzenbloemsoorten het antwoord. Deze planten worden namelijk gekenmerkt door hun grote en spectaculaire bloeiwijzen, die in staat zijn boven alle andere soorten uit te torenen en van de omgeving meteen een prachtige oase van rust en schoonheid maken.

Je kunt je gasten en familie versteld doen staan van de grote, majestueuze bloeiwijzen, die al snel een bron van grote trots en voldoening voor je worden en de aandacht trekken van iedereen die voorbij komt. Maar welke soorten kun je gemakkelijk zelf kweken, naast de inmiddels wijdverbreide zonnebloemen? We noemen er hieronder acht.

Advertisement

1. Eremurus

1. Eremurus

Diego Delso/Wikimedia Commons

Bekend als Vossestaartlelie, is deze bloem ideaal om zonder al te veel moeite een exotisch tintje aan de tuin te geven. De plant is namelijk zelfvoorzienend en winterhard, verdraagt kou en zelfs lange periodes van droogte goed en is bestand tegen ziekten en plagen. Zijn majestueuze roze, oranje, rode of gele aren torenen vanaf het voorjaar en de hele zomer in de tuin uit en kunnen tot 50 cm hoog worden. Je hoeft hem alleen maar te planten op een zonnige of schaduwrijke plek, beschermd tegen wind en tocht.

Advertisement

2. Hydrangea paniculata 'grandiflora'

2. Hydrangea paniculata 'grandiflora'

Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikimedia Commons

De hortensia is een van de populairste bloemen vanwege zijn schoonheid en verscheidenheid aan kleuren, gaande van wit tot blauw en verschillende tinten roze en paars. De reuzenvariëteit produceert werkelijk majestueuze bloeiwijzen, die tot 35 cm in diameter kunnen reiken en verschijnen in de vroege zomer tot in de herfst. De plant heeft weinig verzorging nodig; zet hem in de halfschaduw, zodat hij ochtendzon krijgt, en geef hem regelmatig water, vooral in de zomer bij langdurige droogte. Je zult hem fantastisch vinden.

3. Crinum

3. Crinum

Reddit

Een bolgewas uit de Amaryllidaceae-familie, er zijn talrijke variëteiten en hij is niet zo gemakkelijk te kweken, maar als je bereid bent er moeite voor te doen, beloont hij je met een prachtige bloei vanaf de zomer. De bloemen zijn groot en lelieachtig, meestal wit of roze, bij sommige variëteiten tweekleurig. Hij kan zowel in een zeer grote, diepe pot als in de grond worden gekweekt, hoewel hij door zijn geringe winterhardheid in de winter beschut moet worden. Hij groeit goed in zon en halfschaduw, waarbij de ideale standplaats de koelere uren van de dag is. Omdat veel soorten aquatisch zijn, verdraagt de plant goed vochtige grond, maar is hij niet bestand tegen droogte. Door het substraat om de 3-4 jaar te vervangen, zal je altijd hun prachtige bloei kunnen bewonderen.

4. Brugmansia arborea

4. Brugmansia arborea

Dinesh Valke from Thane, India/Wikimedia Commons

Een tropische plant uit Zuid-Amerika met een typische witte kelkbloem, hoewel er ook variëteiten bestaan met roze of gele bloemen en een aangenaam citrusaroma. De bijzonderheid van deze plant is de bloeiwijze, overdag rechtopstaand en vanaf de avond en de hele nacht hangend. De plant is relatief gemakkelijk te kweken, zowel op het terras als in de tuin, maar je moet er rekening mee houden dat hij giftig is en wees daarom voorzichtig met kinderen en huisdieren. Plaats hem op een plek met middelmatige zon en beschut tegen de wind, eventueel naast een muur om tocht en te koude temperaturen te voorkomen. Als hij in potten wordt gekweekt, geeft hij de voorkeur aan zeer brede en diepe bakken.

5. Hibiscus moscheutos

5. Hibiscus moscheutos

André ALLIOT/Wikimedia Commons

Bekend als moerashibiscus, is deze plant een prachtig sieraad voor tuinen en terrassen, zelfs zonder zijn enorme bloemen, die een diameter van 5-10 cm bereiken, 15-30 bij sommige hybriden. Hij stelt geen bijzondere eisen aan de teelt en gedijt in volle zon en halfschaduw in elke grondsoort, zolang die maar vochtig is. Hij verdraagt ook goed alle temperaturen, waarbij hij moet worden beschermd met veel mulch als het bijna nul graden is.

Advertisement

6. Dalia Myrtle Folly

6. Dalia Myrtle Folly

mazakeen19/Reddit

Een prachtige sierplant met reusachtige bloemen tot 20 cm in diameter, perfect voor de teelt in potten of in de grond en zal de tuinen of terrassen kleuren met zijn prachtige bloemen van juni tot oktober. Hij geeft de voorkeur aan zonnige of halfschaduwrijke plaatsen.

7. Alcea rosa

7. Alcea rosa

Pixabay

De stokroos is een prachtige, tot 2 meter hoge vaste plant, waarvan de pronkbloemen op tot meer dan 150 cm hoge stengels staan en tussen juni en september achtereenvolgens opengaan, beginnend onderaan en opwaarts. Omdat het een bijna wilde plant is, heeft hij geen speciale zorg nodig en is hij het meest geschikt voor wie wil genieten van de kleurrijke bloemenpracht zonder daar tijd of zin in te hebben.

Advertisement

8. Allium giganteum

8. Allium giganteum

Pixabay

De sierknoflook is een zeer decoratieve vaste plant die tot 150 cm groot wordt met grote ronde, paarse bloemen. Gebruikt als sierplant in parken en tuinen, geeft het de voorkeur aan zonnige plaatsen en droge tot vochtige grond en houdt niet van stilstaand water.

Advertisement