12 prachtige huizen om van te dromen in de natuur te wonen

door Natasja

05 Mei 2023

12 prachtige huizen om van te dromen in de natuur te wonen
Advertisement

Open de deur en wandel over het strand van een oceaan, of tussen hoge bomen in de stilte van een bos. Leven midden in de natuur is de droom van veel mensen, en de realiteit van sommigen. In de hele wereld zijn er enkele werkelijk adembenemend mooie gebouwen die perfect lijken te hebben samengeleefd met de natuur, wat voor landschap hen ook omringt.

Verscholen in een heuvel, platgedrukt langs een stuk woestijn, zich vastklampend aan hellingen of zachtjes rustend aan de oevers van rivieren en meren: bekijk de onderstaande droomhuizen.

Enkele van de meest opwindende projecten zijn die welke uitdrukking geven aan het moderne concept van biofiele architectuur, d.w.z. architectuur die elementen van de natuurlijke wereld terug in de leefomgeving brengt, van het ontwerp tot de materiaalkeuze en de minimalisering, waar mogelijk, van de menselijke invloed op het grondgebied.

Advertisement

Er zijn veel ideeën voor moderne huizen, met geometrisch gevormde modules die uitsteken in het landschap, zoals in het geval van The Forest House/Espacio EMA.

En wat dacht je van een cottage, al is het maar klein, maar dan wel eentje waarbij je gelijk op het zand van een strand staat zodra je deur opent?

Van kusten met uitzicht op zee in bijna-tropische gebieden tot die in minder warme zones, overal ter wereld zijn er voorbeelden van adembenemende architectuur. En meestal hebben ze gemeen dat er grote ramen in zijn verwerkt om van het mooiste panoramische uitzicht te genieten.

Sommige woningen zijn eigendom van beroemde mensen, die ervoor kiezen om de drukte te verlaten en in alle rust te genieten van de geluiden en bezienswaardigheden van de natuur.

Advertisement

Er zijn ook historische gebouwen, misschien aan de rand van stedelijke gebieden, omgeven door natuur maar ook omhuld door planten, zoals bepaalde huizen versierd met alle kleuren van klimop!

En wie droomt er niet van indrukwekkende villa's met uitzicht op de oevers van een meer? Ze hebben vaak aanlegsteigers en privé boothuizen waarmee je op een geheel eigen manier van het huis naar het water kunt komen.

Advertisement

Soms tarten sommige projecten de wetten van de natuur, zoals een huis dat lijkt te zijn uitgehouwen uit een horizontaal stuk berg: dit is het geval met Omar Hakim's bedachte ontwerp voor een huis van waaruit de schoonheid van Alta Lake in Whistler, Canada, kan worden bewonderd.

Er zijn mensen die hun huis verfraaien met een kunstmatige vijver, en mensen die hem zien verrijzen aan de kant van een stromende beek, midden in een bos.

Advertisement

Een liefhebber van emoties daarentegen geeft misschien de voorkeur aan het idee om de sprong van een waterval te integreren in de architectuur van zijn woning! Zoals gebeurde met een project dat in 2019 klaar was, in Lo Curro - Santiago, Chili (Martin Schmidt Radic Arquitectos Asociados).

Men zou zelfs kunnen overwegen om geen bomen te kappen om plaats te maken voor een gebouw, maar deze prachtige elementen van de natuur te omarmen in de architectuur.

Advertisement

Sommige woningen die zijn ontworpen voor het leven in woestijngebieden zijn ook spectaculair: ze zijn breed gebouwd, bieden geen weerstand tegen de wind en zijn perfect geïntegreerd in een extreem en altijd fascinerend landschap.

Welke van deze droomhuizen vind jij het mooist?

Advertisement