Keukens in cottage stijl: 4 tips om ze echt gezellig en elegant te maken

door Natasja

11 Maart 2024

Keukens in cottage stijl: 4 tips om ze echt gezellig en elegant te maken
Advertisement

Heb je altijd al gedroomd van een keuken die moderniteit combineert met de oude, doorleefde stijl van een cottage? Dan zijn deze 4 ideeën zeker iets voor jou en geven ze je genoeg ideeën om je droomkeuken te realiseren.

1 - Stenen muur

1 - Stenen muur

@lighthouse_cabinetry / Instagram

Een stenen muur is een kenmerkend element van keukens in cottage stijl dat een vleugje rustiek en warmte kan toevoegen die uitnodigt tot gezelligheid. Dit architecturale detail brengt niet alleen tijdloze charme, maar voegt ook een unieke textuur toe die moeilijk na te maken is met andere materialen.

De keuze van stenen is heel belangrijk: kies voor natuurlijke kleuren en ruwe afwerkingen om de authenticiteit van de cottage stijl te behouden. Stenen zoals kalksteen, leisteen of teruggewonnen baksteen bieden een warm kleurenpalet dat perfect bij rustieke interieurs past.

Advertisement

2 - Koperen decoraties en rieten mandjes

2 - Koperen decoraties en rieten mandjes

@megan.d.miller / Instagram

Koperen decoraties en rieten mandjes zijn heel belangrijke elementen in een keuken in cottage stijl die een gevoel van traditie en vakmanschap oproepen in het hart van deze designstijl.

Koperen keukengerei, opgehangen of uitgestald op een plank, is niet alleen praktisch maar ook mooi om naar te kijken. De patina ontwikkelt zich na verloop van tijd en geeft de keuken karakter en diepte.

Gebruik rieten mandjes om spullen te organiseren in open kasten aan de muur of op planken. Dit type mand is perfect om fruit, groenten, brood of ook keukengerei en servetten in te bewaren. Rieten manden kunnen ook aan de muur worden gehangen om een unieke decoratie te creëren zonder de ruimte onoverzichtelijk te maken.

3 - Oude houten plank

3 - Oude houten plank

@farmgirl2be / Instagram

Oud hout, met zijn imperfecties en doorleefde laag, vertelt een verhaal en voegt een gevoel van tijd en authenticiteit toe dat perfect past bij de rustieke en gezellige cottage stijl.

Voordat je ze monteert, moet je ervoor zorgen dat oude houten planken goed behandeld zijn zodat ze bestand zijn tegen dagelijks gebruik in de keuken. Het aanbrengen van een kit of houtolie beschermt niet alleen het oppervlak, maar versterkt ook de kleur en de nerf.

Planken van oud hout combineren perfect met verschillende materialen en creëren interessante contrasten. Zo kan de combinatie met een stenen muur of koperen decoraties het rustieke karakter van de keuken versterken. De combinatie met moderne elementen, zoals roestvrijstalen apparatuur of gladde oppervlakken, kan ook een intrigerende dialoog tussen oud en nieuw creëren.

4 - Wit en lichte kleuren

4 - Wit en lichte kleuren

Pinterest

Het gebruik van een wit en licht kleurenpalet is zeer belangrijk om de heldere en luchtige essentie van een keuken in cottage stijl vast te leggen. Deze kleuren helpen een gezellige en ruime sfeer te creëren, weerkaatsen natuurlijk licht en accentueren het gevoel van schoon en frisheid.

Een laagje witte verf of pasteltinten op muren, plafonds en ook meubels kunnen de ruimte onmiddellijk totaal veranderen, waardoor hij lichter en optisch groter wordt. Kies matte of satijnen afwerkingen voor een meer ingetogen en natuurlijke look, typisch voor de cottage stijl.

Met deze tips creëer je een cottage keuken die niet alleen mooi is om te zien, maar ook functioneel, gezellig en perfect om onvergetelijke herinneringen te maken met familie en vrienden.

Advertisement