Herstel je trui: 3 trucs om een gekrompen kledingstuk nieuw leven in te blazen

door Natasja

08 Maart 2024

Herstel je trui: 3 trucs om een gekrompen kledingstuk nieuw leven in te blazen
Advertisement

Je zult blij zijn om te weten dat een trui die gekrompen is na een verkeerde wasbeurt in de wasmachine weer zijn oorspronkelijke vorm kan krijgen, dus er is geen reden tot paniek! Er zijn namelijk effectieve en volledig natuurlijke methodes die in de praktijk kunnen worden gebracht met behulp van eenvoudige alledaagse producten die je vast in huis hebt!

Advertisement

Help jezelf met haarconditioner

Help jezelf met haarconditioner

yolaA2/ Reddit

Een van de belangrijkste middelen om dit probleem op te lossen is het gebruik van haarconditioner.

Week het kledingstuk gewoon ongeveer 15 minuten in lauw water met wat haarconditioner. Als het weken voorbij is, haal je de trui uit het water, zonder hem uit te spoelen en wring je hem voorzichtig uit.

Leg het kledingstuk vervolgens op een handdoek om het overtollige water te laten absorberen en maak de vezels van de stof voorzichtig los met je handen.

Het is belangrijk om de trui horizontaal te laten drogen en van tijd tot tijd er een beetje aan te trekken om ervoor te zorgen dat hij de gewenste vorm behoudt.

Azijn is, vanwege de verzachtende eigenschappen, een andere natuurlijke oplossing voor het herstellen van truien die kleiner zijn geworden na een machinewasbeurt.

Week het kledingstuk in een teil met lauw water en voeg drie glazen witte azijn toe. Laat de trui ongeveer 20 minuten weken zodat de azijn kan inwerken op de samengetrokken vezels. Als het weken voorbij is, wring de trui voorzichtig uit, maar spoel hem niet uit.

Leg de trui vervolgens op een plat oppervlak om te drogen en trek de vezels voorzichtig terug naar hun oorspronkelijke grootte. Om het proces te vergemakkelijken kun je er droge handdoeken in leggen om de gewenste vorm te behouden tijdens het drogen.

Gebruik voor dit proces witte azijn om mogelijke vlekken op de stoffen te voorkomen.

Advertisement

Probeer weken met borax

Probeer weken met borax

jeannelysy16/ Reddit

Borax, dat vaak wordt gebruikt om stoffen witter te maken, kan ook worden gebruikt om de oorspronkelijke grootte van een trui die door het wassen is gekrompen, terug te krijgen.

Laat de trui weken in een teil met lauw water en voeg twee eetlepels borax toe voor elke liter water. Laat de trui ongeveer vijftien minuten weken, wring hem dan voorzichtig uit en leg hem op een handdoek om te drogen. Om te helpen de vorm van de trui te herstellen, kun je er ook vijftien minuten droge handdoeken in leggen om hem zachtjes uit te rekken. Als ook deze stap voltooid is, raden we aan om de trui op een kleerhanger te hangen om het droogproces te voltooien.

Onthoud ook dat borax bijzonder effectief is bij stoffen zoals wol en kasjmier, maar minder geschikt is voor katoen en synthetische vezels.

Een trui die gekrompen is na onjuist wassen terugbrengen in zijn oorspronkelijke vorm is geen onmogelijke taak. Door het gebruik van natuurlijke en gangbare producten, zoals haarconditioner, witte azijn en borax, is het mogelijk om in te werken op de vezels van de stof om de oorspronkelijke grootte en vorm terug te krijgen.

Advertisement