Niet alleen gazons en bloemperken: 14 voorbeelden van hardscaping die de tuin prachtig maken

door Natasja

03 Mei 2023

Niet alleen gazons en bloemperken: 14 voorbeelden van hardscaping die de tuin prachtig maken
Advertisement

Een tuin ontwerpen betekent niet alleen nadenken over architectuur van de groene zones: naast planten die in perken worden gerangschikt, kan je ook iets anders doen, veel meer. Naast het gebruik van, laten we zeggen, "zachte" materialen kan je je ook hele zones voorstellen die gekenmerkt worden door de harmonieuze combinatie van harde materialen. Beton, metaal, steen en zelfs hout kunnen ruimtes creëren met een onbetwistbare esthetische waarde, gezellig en allemaal aan te passen aan de stijl van de woning en de locatie. Dit is waar het bij hardscaping om gaat.

Bekijk de onderstaande ideeën om te ontdekken op hoeveel manieren je een tuin kunt aanpassen met hardscaping.

Advertisement

Een truc om bij deze projecten "een goede indruk te maken" is het gebruik van Cortenstaal, een materiaal dat in 1933 in de Verenigde Staten is gepatenteerd en wordt gekenmerkt door een zeer hoge weerstand tegen corrosie en mechanische belasting. Daardoor is het niet alleen eeuwig houdbaar, maar heeft het ook een werkelijk schitterend esthetisch effect in de tuinarchitectuur.

Advertisement

De combinatie van beton en cortenstaal is ook ideaal voor puur decoratieve ruimtes, zoals kuipen gevuld met planten waarbij het metaal ze als artistiek element versiert.

Paden van stenen en platen van steen of beton lijken bijna op de functie van Japanse stapstenen: een modern en verfijnd alternatief voor de gebruikelijke paden.

Natuursteen is ook perfect voor hardscaping projecten, vooral als het gaat om trappen!

Houten planken vormen de vloer van een zithoekje, die ook van hout is en er nogal bescheiden uitziet, maar het resultaat is mooi en juist elegant.

Advertisement

Wat als de treden uit elke terrasdeur allemaal samenkomen om ruimte te creëren om te zitten of te liggen, met kleurrijke kussens?

Witte muren, houtblokken en stenen voor een schaduwrijke ruimte met de stijl van mediterrane eilanden.

Advertisement

Geometrieën die samenkomen: alle beweging wordt geleverd door hoekige lijnen, en het resultaat is gezellig. Elk materiaal met smaak benut!

Als het groen ruimte moet maken voor "harde" materialen, kan de traditionele volgorde veranderd worden en kunnen de verticale wanden worden bestemd voor planten, die nog steeds worden afgewisseld met hout, metaal of steen!

Advertisement

De combinatie van beton en hout voor een gemetselde zithoek wordt altijd verzacht door groene details.

En onderschat de accessoires niet: kussens, dekens en stoffering in het algemeen zijn de kleuraccenten die bij al het andere passen.

Advertisement

Deze ruimten beginnen als een willekeurige vierkante of rechthoekige grond, misschien aanvankelijk gewoon bedekt met een gazon, maar worden vervolgens veel mooier!

Op zonnige plaatsen, waar het zinvol is om te decoreren met exotische planten, is het mooi om elementen van wit gepleisterd beton te maken.

Advertisement

En wat betreft harde en resistente materialen, zowel natuurlijke als kunstmatige, waarom geen waterpartijen invoegen?

Elk element, zelfs het meest harde, kan de tuin op een mooie manier verfraaien!

Advertisement