11 fantastische voordelen voor het ontwerpen van fantastische vormen met grind en kiezels in de tuin

door Natasja

06 April 2023

11 fantastische voordelen voor het ontwerpen van fantastische vormen met grind en kiezels in de tuin
Advertisement

Bij het inrichten van een tuin gaat het er altijd om de ruimte zo in te richten dat je kan genieten van wat groen, en tegelijkertijd misschien zones hebt voor ontspanning of gezelligheid. Het gaat er dus om de beschikbare ruimte op precies verschillende manieren te gebruiken, en meestal wordt gekozen tussen een soort bestrating en gazons of bloemperken.

Er is echter nog een andere optie te overwegen: het creëren van zones die even decoratief zijn als bloemperken, maar die niet noodzakelijk vol staan met planten. In feite is het de bodembedekking, gemaakt van verschillende soorten kiezels, grind, steenslag en diverse rotsen, die de ruimte vult met kleuren en vormen. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

In elke kwekerij en elk tuincentrum, maar ook in winkels voor tuinvloeren, kun je duizenden soorten kiezelstenen en grind ontdekken waarmee je de tuin kunt verfraaien.

Advertisement

Er zijn in feite zo veel schakeringen, afhankelijk van de soort natuursteen waarvan ze zijn afgeleid. En dan heb je ook nog de gemiddelde grootte en vorm van elke steensoort!

Je kunt er dus voor kiezen om een heel bloemperk te vullen met slechts één soort steen, en dan elk ander element toe te voegen dat je wilt (grote stenen, verschillende soorten planten, beelden, zelfs fonteinen)...

... Of je kunt je vermaken met het tekenen van abstracte, maar harmonieus gecombineerde geometrische vormen.

Om ervoor te zorgen dat elke vorm op een ordelijke manier wordt gevuld met een ander soort steen, worden de randen "getrokken" met speciale platen die in de grond worden geslagen.

Advertisement

Het zijn geweldige ideeën om beweging te creëren en te spelen met kleuren en vormen, ook als elk bloembed niet vol staat met planten of bloempotten.

En vaak dienen deze tekeningen op de grond juist om de aanwezigheid van een bepaalde plant of boom te benadrukken!

Advertisement

Kiezelstenen, wit of gekleurd, kunnen dus een alternatief zijn voor gewone bestrating of gazon, of een aanvulling vormen op de graszoden.

Stenen, zelfs handbeschilderde, kunnen worden gebruikt om de grond in de potten te bedekken. Het is een manier om te decoreren, maar ook om de grond te beschermen als het erg warm is, waardoor er minder water verdampt. Daarom helpen ze, ook op de grond waarop we lopen, niet zo warm aan te voelen als betonnen of geasfalteerde vloeren.

Advertisement

Grotere stenen kunnen ook worden gebruikt als mozaïektegels, of zelfs om plaatsen met verschillende textuur te creëren om op te lopen.

Zou jij je tuin willen verfraaien door de grond te bedekken met stenen, grind en dergelijke?

Advertisement