Zo verwijder je de aanhoudende zweetgeur, zelfs na het wassen met de wasmachine

door Natasja

04 Mei 2023

Zo verwijder je de aanhoudende zweetgeur, zelfs na het wassen met de wasmachine
Advertisement

Het zal ieder van ons wel eens overkomen om hevig te zweten: bij lichamelijke inspanning is dat een bijna noodzakelijke voorwaarde, maar het komt ook vaak voor op zeer warme dagen of op momenten dat we ons psychisch bijzonder geladen voelen. Ondanks dat het normaal is, wordt dit verschijnsel vaak met enig ongemak ervaren, vooral vanwege de lelijke vlekken die zich bij de oksels op jurken, overhemden en t-shirts vormen.

Een andere bron van aanzienlijk ongemak is de bijtende zweetgeur, die voor sommigen echt intens kan zijn en in sommige gevallen zelfs na het wassen in de wasmachine op de kleding blijft hangen. Hoe ka je de geur volledig verwijderen?

Voordat je drastische oplossingen toepast zoals het vervangen van de hele garderobe, kun je gebruik maken van deze eenvoudige natuurlijke middelen en je kleding zal weer zo goed als nieuw ruiken.

Creativo

Creativo

Er zijn verschillende natuurlijke middelen om vlekken en zweetgeur uit kleding te verwijderen en je kunt naargelang je specifieke behoeften er een kiezen:

  • Citroenzuur, dat een bleekmiddel is, is geschikt voor witte of lichtgekleurde kleding en helpt ook gele vlekken te verwijderen die zich op witte stoffen vormen als gevolg van zweten of het gebruik van bepaalde deodorants. Doe 4 theelepels in een liter water en laat je kleren ongeveer een uur weken voordat je ze wast.
  • Citroen kan natuurlijk ook voor hetzelfde doel worden gebruikt, maar vergeet niet dat het extract ervan een blekende werking kan hebben en daarom aan te raden is op lichtgekleurde of witte kleding. Maak de getroffen plek vochtig en wrijf het in met een halve citroen. Laat het inwerken totdat het is opgedroogd, waarna je verder kunt gaan met een normale wasbeurt in de wasmachine.
  • Baking soda, bekend om zijn vermogen om onaangename geuren te verwijderen, is een andere waardevolle bondgenoot tegen vlekken en transpiratiegeur. Je kunt het op twee manieren gebruiken: bereid een gel met een eetlepel baking soda en een beetje water en wrijf het op de aangetaste plek en laat het inwerken tot het is opgedroogd; of bereid een middel om geuren en vlekken te helpen verwijderen door 60 g baking soda te mengen met 70 ml waterstofperoxide van 12 volumes en 70 ml water, wrijf het resulterende mengsel op de aangetaste plek en laat het 30 minuten inwerken voor je het wast.
  • Appelazijn zal je niet alleen helpen vlekken en zweetgeur te verwijderen, maar ook de kleding verzachten en de kleur ervan doen herleven. Je kunt de kleding voorbehandelen door een paar druppels azijn rechtstreeks op de getroffen plek te gieten en voorzichtig af te nemen met een doek, of een maatschepje in de wastrommel te gieten. Bij bijzonder hardnekkige vlekken kun je de kleding weken in een mengsel van water en azijn in de verhouding 4:1 en een uur laten zitten voordat je het wast.
  • Marseillezeep, ten slotte, is niet alleen perfect om de kleren  te wassen, maar ook om ze voor te behandelen: gewoon het vochtige stuk zeep op de te behandelen plek schrobben en lichtjes over de stof wrijven. Vlekken en onaangename geuren zullen volledig verdwijnen.

Welk middel gebruik jij tegen vlekken en zweetgeuren?

Advertisement