2 uitstekende middelen voor een geurig, kalkvrij toilet

door Natasja

03 Mei 2023

2 uitstekende middelen voor een geurig, kalkvrij toilet
Advertisement

Toilethygiëne is zonder twijfel een fundamentele factor voor een schone badkamer. Het kan echter gebeuren dat, ook al wordt het toilet vaak schoongemaakt, zich kalk en hardnekkige vlekken vormen die moeilijk te verwijderen zijn. Daarbij zijn er ook nog onaangename geuren die soms hardnekkig worden doordat de kalk kiemen en bacteriën vasthoudt.

Er zijn veel producten te koop om deze problemen op te lossen, maar er zijn ook DIY oplossingen die natuurlijker en ecologischer zijn en veel minder agressief.

We tonen je er hieronder een paar die je misschien heel nuttig vindt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor de eerste van de twee middelen die we voorstellen, heb je nodig:

  • 1 kop wasverzachter
  • 2 kopjes witte azijn
  • 3 eetlepels zout

Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten in een bak te mengen tot een oplossing die je vervolgens overbrengt in een spuitfles. Nadat je het mengsel hebt bereid, spuit je het op de binnenwanden en de bodem van het toilet en laat je het enkele uren inwerken. Na deze tijd schrob je grondig met een toiletborstel en spoel je het toilet door. Dit is een oplossing die je vaak kunt gebruiken en die ervoor zorgt dat het toilet lekker blijft ruiken en vrij blijft van kalkaanslag.

Voor een nog sneller en vaker gebruikt alternatief kun je het volgende gebruiken:

  • 1 glas citroenzuur
  • Een paar druppels afwasmiddel (bij voorkeur milieuvriendelijk)

Meng de ingrediënten door elkaar en gebruik als schoonmaakmiddel voor de binnenkant van het toilet, desgewenst ook dagelijks met een toiletborstel. Enkele minuten laten staan en uitspoelen. Het toilet zal altijd goed gereinigd en geparfumeerd zijn en de kalk zal zich moeilijk kunnen nestelen en ziektekiemen en bacteriën vasthouden.

In beide gevallen gaat het om meer ecologische en minder agressieve middelen, bijvoorbeeld bleekmiddel, dat zeker een perfecte bondgenoot is om veel dingen te ontsmetten, maar dat met voorzichtigheid moet worden gebruikt. Om nog maar te zwijgen van kalkverwijderaars, die meestal zeer schurende en schadelijke producten zijn. Het is raadzaam om het sporadisch gebruik van bleekmiddel om te desinfecteren en kalkverwijderaars af te wisselen wanneer je niet zonder kunt, deze meer ecologische oplossingen. En bedenk altijd dat ze het voordeel hebben dat ze de badkamer een heerlijke geur geven.

Advertisement