Mottengaten in je kleding? Verwijder ze met 6 eenvoudige DIY oplossingen

door Natasja

16 Mei 2023

Mottengaten in je kleding? Verwijder ze met 6 eenvoudige DIY oplossingen
Advertisement

Je opent je kledingkast om eindelijk je trui aan te trekken en vindt hem vol gaten: niemand ontdekt graag dat een van zijn of haar favoriete kledingstukken is aangevreten door motten, maar zo onwaarschijnlijk is het helaas niet. Motten kunnen namelijk, zoals veel parasitaire insecten, meer of minder grote schade aanrichten. In tegenstelling tot de parasieten die planten of meel in de voorraadkast verpesten, voeden kledingmotten zich graag met de vezels van onze kleding.

Ze geven vooral de voorkeur aan kleding die ongestoord in het donker in kledingkasten ligt, en nog meer in weinig belopen ruimten zoals zolders of kelders. Ze nemen hun intrek in de plooien van stoffen, vooral als er onzichtbare sporen van huidcellen of voedselkruimels op de kleding achterblijven.

Hoe raak je ze kwijt en hoe bescherm je je kleding? Lees verder om erachter te komen.

Advertisement
whatintarnati0n/Reddit

whatintarnati0n/Reddit

De kleren worden eigenlijk gegeten door pas uitgekomen larven, voordat ze vlinders worden. En ze voeden zich met dierlijke vezels om te kunnen groeien, dus de enige stoffen die het slachtoffer worden zijn wol, kasjmier en dergelijke.

Wat te doen met aangetaste kledingstukken:

  • Het belangrijkste is om ze goed schoon te maken: als het kledingstuk bestand is tegen wassen op temperaturen van 50°, start dan een cyclus van minstens een half uur. Breng het anders naar een wasserij.
  • In ieder geval, nog voor het wassen, kun je de zon en borstels gebruiken: neem de kledingstukken mee naar buiten in de zon en borstel ze met een kledingborstel, dit is een doeltreffende mechanische methode om alle eitjes en larven te verwijderen.
  • Vries de trui of het vest in: doe het kledingstuk in een luchtdichte zak en laat het twee of drie dagen liggen. De larven zullen sterven en borstel het kledingstuk daarna gewoon goed schoon.

Motten voorkomen:

  • Zorg ervoor dat er geen stof en vuil in de kasten zit, die trekken ook insecten aan, dus stofzuigen wanneer nodig.
  • Gebruik cederhoutessence: cederhoutkorrels, maar ook etherische olie op wattenschijfjes. Je kunt ook een paar druppels ervan op de viltjes voor stoelen gieten, die je op de binnenwanden van kasten en laden bevestigt.
  • Iets minder effectief, maar zeker niet nutteloos, zijn andere essentiële oliën zoals lavendel, eucalyptus of tea-tree. Je kunt ze misschien toevoegen om een iets andere geur in de kast te hebben.

Als deze middelen niet het gewenste resultaat opleveren, zal je je moeten wenden tot professionals voor ongediertebestrijding, maar in het algemeen kan een goede schoonmaak en preventie echt veel doen!

Advertisement