Niet te veel over nadenken: 11 voorwerpen die je meteen weg moet doen om orde te scheppen

door Natasja

23 Mei 2023

Niet te veel over nadenken: 11 voorwerpen die je meteen weg moet doen om orde te scheppen
Advertisement

Inademen, uitademen en weggooien. Je kunt er niet omheen: bij heel veel rommel helpt het organiseren van de ruimte maar tot op zekere hoogte. De volgende stap, althans voor wie echt orde en organisatie wil zonder steeds te moeten opruimen, is het wegdoen van alles wat overbodig is. En hier begint het onaangename: wat is echt overbodig? Ieder zal in de loop der jaren wel eens besloten hebben om dingen die we nooit gebruiken, die misschien zelfs verborgen liggen in laden en kasten, maar waaraan we gehecht zijn, niet weg te doen. Het is moeilijk om dat soort spullen weg te doen, maar soms moet je je vermannen en met één resolute beweging 'de pleister eraf trekken'.

Er zijn ook categorieën voorwerpen die zich op een bijna stiekeme manier blijven ophopen, zonder dat we het beseffen totdat iets of iemand ons erop wijst. Dat zijn dingen waar we ons gemakkelijker van kunnen ontdoen. Laten we dus eens kijken naar enkele categorieën voorwerpen die, als ze nog in huis zijn, zonder al te veel spijt kunnen verdwijnen.

Advertisement

Oude tijdschriften en kranten

Oude tijdschriften en kranten

wasamonster/Reddit

Kranten moeten snel verdwijnen, maar bepaalde tijdschriften blijven soms lang liggen. Er zijn natuurlijk verzamelobjecten, maar in de meeste gevallen bewaren we tijdschriften zonder er zelfs maar aan te denken dat ze er zijn.

Neem ze door en beslis wat je ermee doet: er zijn winkels en rommelmarkten waar ze interessant kunnen zijn, maar ook online verzamelaars. De andere die geen waarde hebben, worden afval of kunnen misschien gebruikt worden voor DIY klussen. In ieder geval moet de stapel weg.

Advertisement

Coupons, catalogi en ander papier

Coupons, catalogi en ander papier

Carol Pyles/Wikimedia Commons

Coupons zouden nu bijna alleen nog maar digitaal moeten zijn. Kortingsbonnen en andere dingen moeten allemaal op één plaats worden bewaard, zodat je ze regelmatig kunt bekijken en de verlopen exemplaren kunt weggooien. Hetzelfde geldt voor brochures en catalogi: die raken snel verouderd, en het is nooit de moeite waard om ze te bewaren.

Papier voor geschenken en dergelijke: als je geen creatief werkjes doet waarvoor je het nodig hebt, sorteer het dan en bewaar alleen het hoognodige voor noodgevallen. En vergeet niet dat je, ook met het oog op recycling en respect voor het milieu, een cadeau op veel meer milieuvriendelijke en originele manieren kunt inpakken!

Kleren

Kleren

spacefem/Reddit

Hoezeer je ze ook koestert: de oude exemplaren, beschadigd door de tijd of door motten, onherstelbaar bevlekt, moeten weg. Dan zijn er die in goede staat, maar die je nooit meer zou kunnen of willen dragen. Dan moet je sterk zijn en bedenken welke echt onbetaalbaar zijn in termen van sentimentele waarde en welke je weg kunt doen. Die zijn goed om te doneren, weg te geven of te verkopen.

Plastic en papieren tassen

Plastic en papieren tassen

zajawkovich/Reddit

Ze vermenigvuldigen zich. Dus pak de tassen die je hebt, schik ze netjes in een daarvoor bestemde houder. Wat overblijft, gooi je weg.

Alles wat je wilt repareren maar toch nooit doet

Alles wat je wilt repareren maar toch nooit doet

psycoMD/Reddit

Als het al weken of langer ergens vergeten ligt en geen uniek en onvervangbaar stuk is, is het tijd om het weg te gooien.

Advertisement

DVD

DVD

Xova_YT /Reddit

Als je ze al jaren niet meer hebt bekeken, of als het van die films zijn die nu (zelfs in hogere resolutie) via streaming te vinden zijn, weg ermee. Bewaar alleen de collector's editions en je favoriete dvd's, zeker weten dat er veel minder overblijven.

Keukengerei

Keukengerei

shadowthunder/Reddit

Tenzij je de hele dag bezig bent met het bereiden van gerechten voor een groot aantal mensen, is het voldoende om "één van elk type" te hebben, misschien door het meest hoogwaardige en veelzijdige model te kiezen (spoiler: dit zijn meestal metalen exemplaren, geen hout of siliconen, behalve in zeldzame gevallen).

Advertisement

Lege dozen

Lege dozen

johnabc123/Reddit

Van schoenendozen tot verzenddozen: als je ze niet gebruikt om iets in te bewaren, gooi ze dan weg. Bewaar misschien een lege voor de kat.

Vervallen cosmetica en geneesmiddelen

Vervallen cosmetica en geneesmiddelen

maya1987_K/Reddit

Met geneesmiddelen is het gemakkelijk te controleren welke moeten worden weggegooid, dankzij de houdbaarheidsdatum. Met cosmetica is dat iets minder eenvoudig: van make-up tot schoonheidsproducten, lichaamsverzorging, haarverzorging, handverzorging, enz. Het zou handig zijn om kleine etiketjes te gebruiken waarop je de maand/het jaar kunt schrijven van de datum dat je ze hebt geopend, zodat je dan, afhankelijk van de aanduidingen van elk product, weet of het tijd is om ze weg te gooien.

En misschien helpt een regelmatige controle je ook om eerst de producten die bijna verlopen zijn, te gebruiken!

Advertisement

Boeken die niemand ooit leest

Boeken die niemand ooit leest

bashothebanana/Reddit

Laten we de moeilijke taak voor het laatst bewaren. Het doet altijd pijn om afscheid te nemen van boeken, we vinden het meestal zonde. Maar er liggen zeker goedkope uitgaven van boeken in huis waarvan we niet eens meer weten waar ze over gingen. Of oude edities van handleidingen die volledig verouderd zijn, maar niet zo oud of zeldzaam dat ze enige waarde hebben. Bewaar je favoriete, de bruikbare en de echt unieke boeken. De rest kan weg.

Klaar om orde te scheppen?

Advertisement