Handige trucs voor schone, streeploze ramen met azijn

door Natasja

30 April 2023

Handige trucs voor schone, streeploze ramen met azijn
Advertisement

Ramen wassen is een van de meest ingewikkelde taken die je thuis moet uitvoeren. Stof, smog, atmosferische stoffen, vuil en afdrukken van dieren en mensen staan namelijk altijd klaar om de ramen te bevuilen zodra je klaar bent met schoonmaken. Om nog maar te zwijgen van die vervelende strepen, die vaak zichtbaar blijven ook al zijn de ramen perfect schoongemaakt. Het kan aan het schoonmaakmiddel of aan het materiaal van de doek liggen waarmee ze worden verwijderd, de oorzaken zijn niet altijd duidelijk. Zeker is dat deze strepen erg vervelend zijn.

Wist je dat het enige wat je nodig hebt om voorgoed van strepen op de ramen af te komen een fles azijn is? We leggen hieronder uit hoe je dat doet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voordat je begint, maak alle ruimte rond het raam vrij zodat je gemakkelijker kunt werken, leg kranten of plastic zeilen onder het raam om te voorkomen dat de vloer of het meubilair vuil wordt en verwijder stof en vuil van de kozijnen, waar deze zich altijd in grote hoeveelheden ophopen. Voor PVC-kozijnen kun je een niet-agressief schoonmaakmiddel gebruiken of hetzelfde mengsel van water en azijn dat je voor de ramen gebruikt, terwijl je voor houten kozijnen bij voorkeur een spons gebruikt die alleen met water is bevochtigd en goed is uitgewrongen.

Je bent nu klaar om de ramen schoon te maken. Meng gelijke delen heet water en azijn en voeg een halve theelepel essentiële citroenolie toe of anders het sap van een halve citroen. Doe het mengsel in een spuitfles en spuit het op het te reinigen oppervlak. Het oppervlak wordt perfect schoon en zonder strepen.

Als de ramen bijzonder vuil zijn, bereid dan een doeltreffender schoonmaakmiddel door 3 delen azijn te mengen met een deel warm water en het sap van een hele citroen, wrijf het raam in met een spons zonder het uit te wringen en droog het met een leren doek, indien nodig met een trekker. 

Denk tenslotte aan deze belangrijke voorzorgsmaatregelen:

  • maak de ramen niet schoon als het erg zonnig is, door de overmatige warmte kan het schoonmaakmiddel te snel drogen;
  • gebruik geen ruwe of schurende sponzen om het raam niet te beschadigen;
  • geef de voorkeur aan warm water voor het schoonmaken, dat heeft meer ontvettend vermogen en mengt beter met azijn.

Ben je klaar om je handen uit de mouwen te steken?

Advertisement