5 effectieve natuurlijke middelen om vloervoegen wit te maken

door Natasja

29 April 2023

5 effectieve natuurlijke middelen om vloervoegen wit te maken
Advertisement

Vloervoegen behoren vaak tot de meest delicate en moeilijkst te reinigen delen van de woning. Vuil stapelt zich er geleidelijk op, waardoor allerlei soorten schimmels en bacteriën zich verspreiden en ze in de meeste gevallen na verloop van tijd zwart worden.

Ze wit maken kan ingewikkeld en vermoeiend worden als niet de juiste producten en procedures worden gebruikt. Deze producten zijn meestal de verschillende schoonmaakmiddelen en ontvettingsmiddelen die te koop zijn en die duidelijk effectief zijn, maar niet erg milieuvriendelijk of gezond.

Het is mogelijk natuurlijke alternatieven te vinden die even doeltreffend en gemakkelijk te gebruiken zijn. We illustreren er hieronder enkele.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Baking soda en afwasmiddel: maak een romig mengsel van 100 gram baking soda, een beetje lauw water en twee theelepels ecologisch afwasmiddel of gesmolten Marseillezeep. Breng het aan op de wit te maken voegen en laat het enkele uren of, indien mogelijk, een nacht inwerken. Schrob 's morgens met een oude tandenborstel of een andere kleine borstel die je in huis hebt en spoel daarna af.
  • Natriumpercarbonaat: een ander zeer nuttig ingrediënt voor het wit maken van vloervoegen is natriumpercarbonaat. Meng het met water tot een schuimend mengsel, waarbij je drie eetlepels water afmeet voor elke eetlepel percarbonaat. Breng het aan op de te behandelen plaatsen en laat het enkele uren zitten. Daarna schrobben en grondig afspoelen.
  • Stoom: een zeer natuurlijke en een van de meest doeltreffende methoden is ongetwijfeld stoom op hoge temperatuur. Wie een stoomapparaat tot zijn beschikking heeft, mag zich absoluut gelukkig prijzen, vooral als het gaat om het reinigen van de voegen. Als je die gebruikt, let dan wel op het materiaal van de vloer. Op terracotta is stoom bijvoorbeeld niet aan te bevelen.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Waterstofperoxide: een product met een hoog bleekvermogen is waterstofperoxide. Het gaat om die met een concentratie van 3% (of tien delen) die, voor alle duidelijkheid, het meest gebruikt wordt om wonden te ontsmetten. Gebruik het puur op de voegen of meng het met maïszetmeel om een schoonmaakmiddel te maken. In beide gevallen enkele uren laten inwerken, daarna borstelen en grondig afspoelen alvorens de vloer te wassen.
  • Citroen en grofzout: een 100 procent natuurlijke truc die in verschillende omstandigheden werkt, is de combinatie van zout en citroen. Snij een citroen doormidden en doe er grof zout op. Wrijf vervolgens met de citroen zelf over de te reinigen delen, waardoor het vuil wordt verwijderd, en spoel vervolgens af. Dit is een methode om te gebruiken op vuil dat niet al te hardnekkig is, maar als je het vaak en consequent gebruikt, kan het je helpen de voegen schoon te houden en te voorkomen dat ze zwart worden. Let altijd op het materiaal waarvan de vloer is gemaakt, want citroen is zuur en in sommige gevallen niet geschikt. Het algemene advies is om jezelf altijd te informeren voordat je een nieuw middel toepast, natuurlijk of niet.

Heb jij al ervaring met een van deze middelen?

Advertisement