Wantsen in je kleren? Houd ze weg met een zeer eenvoudige truc

door Natasja

26 April 2023

Wantsen in je kleren? Houd ze weg met een zeer eenvoudige truc
Advertisement

Ken je die momenten dat je een t-shirt van het droogrek haalt, en als je het openvouwt, zie je dat er een wants in de plooien van de stof zit? Het is niet zo'n ongewoon voorval, maar zeker niet prettig. Deze insecten zijn volkomen ongevaarlijk, maar ze hebben ook dat vervelende vermogen om stank af te geven, dat niet bepaald ideaal is op jezelf of op je kleren, vooral niet op pas gewassen kleren.

Er zijn tijden van het jaar dat ze in overvloed aanwezig zijn, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet ook in de winter kunt zien. Wat te doen? Er zijn verschillende trucs die je kunt proberen om wantsen uit de hoeken van het huis te houden, en sommige kunnen zelfs worden aangepast om het wasgoed te beschermen.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Waarom houden wantsen van opgehangen kleding? De reden is dat vochtig textiel dat net uit de wasmachine komt, dus waar nog wat water tussen de vezels zit, deze insecten aantrekt, die erop gaan zitten om te drinken. In feite worden ze ook buitenshuis opgemerkt, misschien op het balkon of in de tuin, waar lappen of een soort opgestapelde stof liggen die lang nat blijven.

En juist het gebruik van een natte lap is een manier om ze allemaal naar één plek te lokken en die lap vervolgens ver weg van het huis af te schudden, zodat de wantsen wegblijven zonder ze per se te doden. Dus hoe maak je de kleren onaangenaam als je ze se niet meteen door een droger wilt laten drogen?

Advertisement
Mrs-Mouse/Reddit

Mrs-Mouse/Reddit

Je moet gebruik maken van geuren die als natuurlijke afweermiddelen werken: als je de geuren die je echt niet op je kleren wilt hebben (zoals knoflook) buiten beschouwing houdt, hou je essentiële oliën over. Blijkbaar zijn tea tree, lavendel en munt zeer aan te bevelen.

Hoe ze te gebruiken? Dat kan op minstens een paar manieren:

  • Voeg een paar druppels toe aan je wasmiddel, voor of tijdens het wassen. Doe dit bij voorkeur vlak voor de laatste spoeling, zodat het wat meer kans heeft om langer te blijven werken.
  • Maak een DIY wasparfum voor stoffen, om te verstuiven zodra je klaar bent met het ophangen van de was: meng gelijke delen zuivere wodka en gedistilleerd water om de gekozen fles te vullen, en voeg dan 20-30 druppels van de gekozen olie toe. Niets let je natuurlijk om meerdere essentiële oliën te mengen, altijd ongeveer 20 of 30 druppels in totaal. 

Dit zijn echt eenvoudige middelen, die het proberen waard zijn en een heerlijke geur in het hele huis achterlaten!

Advertisement