De truc met plastic tassen in de wasmachine: je moet wel voorzichtig zijn

door Natasja

01 Mei 2023

De truc met plastic tassen in de wasmachine: je moet wel voorzichtig zijn
Advertisement

De was doen is soms een puzzel die met de juiste techniek moet worden aangepakt: het scheiden op kleur, stof, type van de kledingstukken die je in de wasmachine gaat stoppen is iets wat rationeel moet gebeuren, om ongewenste problemen te voorkomen. Toch lukt het je niet altijd om een paar ergernissen te voorkomen. Dit is het geval bij ongelukjes zoals die keren dat er papiertjes, of zakdoekjes, in broekzakken blijven zitten en dan tijdens het wassen kapot gaan; of wanneer je er niet in geslaagd bent de haren van je viervoeters te verwijderen en je ze overal in de was aantreft.

Juist om deze gevallen te voorkomen, hoop je altijd op de magische truc die je redt, en dat is misschien de reden waarom sommige dubieuze adviezen online viraal gaan. Zoals het advies om een plastic tas in de trommel te stoppen. Lees verder voor meer informatie.

Creativo

Creativo

De truc

Je begrijpt wel waarom deze truc zo populair is, want hij is uiterst eenvoudig en kost niets: je laadt de wasmachinetrommel gewoon in zoals gewoonlijk, maar voordat je de deur sluit, stop een plastic tas tussen de kleren, midden op de stapel.

We hebben het over de tassen waarmee je boodschappen doet, waarmee je terugkomt van de supermarkt met je aankopen. Uiteraard moeten ze schoon en onbeschadigd zijn.

Dan begin je zoals gewoonlijk met de was, en eenmaal klaar komt het wasgoed er vrij uit van alle haren, dierenharen of ander soortgelijk vuil dat vaak op het wasgoed achterblijft. Het haar en al het andere moet in feite worden opgevangen door de tas zelf, die er gewoon wordt uitgetrokken en weggegooid.

Waarom zou het werken? Het antwoord: statische elektriciteit, een beetje zoals wat er gebeurt als je over een rubberen handschoen wrijft om bijvoorbeeld haar van de bank te verwijderen.

Het oordeel: de onfeilbaarheid van de methode is moeilijk in te schatten, hoewel er andere trucs zijn die hetzelfde resultaat proberen te bereiken door juist op statische elektriciteit te vertrouwen. Het geeft misschien niet het gewenste resultaat, maar het echte probleem is het risico voor de wasmachine. Het plastic verslijt, vooral bij hoge temperaturen en hoge frequenties, en breekt en rafelt gemakkelijk, waardoor het apparaat zelfs ernstige schade kan oplopen. 

Het is dus beter om deze truc niet toe te passen en een meer "traditionele" truc te proberen, namelijk een (schone) vaatspons tussen het wasgoed te steken alvorens de wasmachine aan te doen.

Advertisement