Om ramen en kozijnen schoon te maken heb je maar één multifunctioneel ingrediënt nodig

door Natasja

26 April 2023

Om ramen en kozijnen schoon te maken heb je maar één multifunctioneel ingrediënt nodig
Advertisement

Is het je wel eens opgevallen dat je in een opgeruimde, schone kamer op een heldere dag alleen maar naar buiten hoeft te kijken om te zien dat de ramen vuil zijn, en ziet de kamer er meteen niet meer zo brandschoon uit? En omgekeerd, als de ramen glanzen, ziet de hele kamer er al frisser en netter uit. Hoe zit het met de kozijnen? Kozijnen, vooral als er rails zijn, vullen zich met stof en vuil dat lange tijd verwaarloosd kan blijven, wat bijdraagt aan de indruk van verwaarlozing die we eigenlijk niet met ons huis willen associëren.

Wanneer je beseft dat het tijd is om de ramen tot in de kleinste details schoon te maken, bereid je je voor op een beetje zwoegen, maar het goede nieuws is dat zelfs een kleine portie van slechts één ingrediënt voldoende kan zijn. We hebben het over kaliumzeep.

Advertisement
Amazon

Amazon

Je kent het waarschijnlijk al: het is de zachte kaliumzeep, die typisch gelig van kleur is, met de hand kan worden gevormd en licht plakkerig aanvoelt, maar echt super veelzijdig is. Er bestaan verschillende formules van, maar de klassieke is in vaste vorm, een klomp die in kleinere porties kan worden gesneden.

We hebben je vaak aangeraden om het in handige 'losse porties' te snijden zodra je het koopt: gewoon in blokjes snijden, met behulp van een mes (misschien zelfs door het blad te verwarmen) of zelfs met tandflosdraad", en dan elk blokje met je handen tot een bal vormen. Op deze manier is het veel gemakkelijker om alle monodoses te bewaren in een potje of bakje met deksel (hermetisch afgesloten, zoals die voor levensmiddelen), en af en toe alleen de benodigde hoeveelheid te nemen.

Advertisement

Schoonmaken van ramen en kozijnen

Schoonmaken van ramen en kozijnen

Creativo

  • Ramen - vul een grote kom met zeer heet water (zorg ervoor dat het niet kookt) en los er een klein bolletje gele zeep in op. Doop er vervolgens een zachte doek in die geschikt is voor het schoonmaken van glas, wring hem goed uit en blijf aandringen op de vuilvlekken die zich op het glas vormen, vooral na een regenbui of wanneer je merkt dat er sporen zijn achtergelaten door insecten en andere dieren. Zonder te overdrijven met zeep, zul je het vuil kunnen oplossen, daarna gewoon afspoelen en onmiddellijk afdrogen met een zachte doek, en de ramen zullen zo goed als nieuw zijn.
  • Kozijnen - hier kun je dezelfde procedure volgen, eventueel zelfs de zeepdosis iets verhogen. Anders kun je een doek bevochtigen met warm water en vervolgens een kleine hoeveelheid zeep rechtstreeks op de doek aanbrengen en op de kozijnen wrijven. Zodra dit is gebeurd, spoel het af om al het vuil te verwijderen en droog het.
  • Rolluiken - met deze multifunctionele zeep kun je ook rolluiken en jaloezieën schoonmaken, zelfs houten. Gebruik een microvezeldoek, spoel het vaak af, en je zult zien wat voor resultaten!

Heb je wel eens geprobeerd ramen schoon te maken met gele zeep?

Advertisement