Vliegjes op planten: 5 methoden om eraf te komen en je groene hoekje te redden

door Natasja

27 April 2023

Vliegjes op planten: 5 methoden om eraf te komen en je groene hoekje te redden
Advertisement

In het Engels worden ze fungus gnats (rouwvliegjes) genoemd, terwijl hun wetenschappelijke naam Mycetophilidae is, maar wat zijn ze precies? Het zijn die vliegjes die zich soms vestigen tussen de bladeren van de planten, vooral kamerplanten, en het is niet ongewoon om zwermen van hen te zien zoemen tussen de bladeren en rond de stengels.

Ze zijn niet bijzonder schadelijk, maar wel vervelend om in huis te zien rondvliegen. Ze lijken op muggen, waarmee ze niet zelden worden verward. Ze worden aangetrokken door vochtige grond in potten en door rottende bladeren. Als je ze ook in huis hebt en er vanaf wilt, lees dan verder.

Advertisement
sockopotamus/Reddit

sockopotamus/Reddit

Hun gemeenschappelijke Engelse naam is te danken aan het feit dat de larven van deze vliegjes zich voeden met de schimmels in de bodem. Deze insecten zetten hun larven namelijk graag af in vochtige grond. In sommige gevallen voeden ze zich echter ook met scheuten of wortels en daarom is het echt belangrijk te voorkomen dat ze zich in kamerpotten vestigen.

Als preventieve maatregel is het daarom een goed idee om de aarde niet steeds te nat te houden, wat onder andere vaak tot wortelrot leidt. Geef dus minder vaak water, maar zorg er ook voor dat de aarde goed draineert en dat er geen enkele stagnatie optreedt. Is dat wel het geval, voeg dan perliet toe, of zand of geëxpandeerde klei om het wat lichter te maken. Net als bij muggen, zorg er dan voor dat het water niet lang stagneert in de schotel.

Op die manier maak je de pot minder aantrekkelijk voor vliegjes om eitjes in te leggen.

Advertisement

De vallen

De vallen

SilverLullabies/Reddit

Er zijn vrij gemakkelijk lijmvallen te koop die speciaal zijn ontworpen om in potten te worden geplaatst, om deze insecten aan te trekken op een soortgelijke manier als meelmotten in voorraadkasten. Ze zijn meestal geel, met verschillende vormen die bedekt zijn met een laagje lijm, en een deel dat in de grond steekt, zoals etiketten voor de identificatie van planten.

Pas op dat je de bladeren van de planten niet aanraakt met het kleverige deel, en vergeet niet de vallen regelmatig te controleren, en ze te vervangen als ze vol zitten met insecten. Als je doorgaat totdat je niets meer vangt, ben je van het probleem af.

De DIY versie: giet twee of drie vingers appel- of rode wijnazijn in een kom en voeg 4 of 5 druppels afwasmiddel toe. Roer een beetje en houd de kom in de buurt van de aangetaste potten.
Als je in plaats daarvan zelfgemaakte plakvallen wilt maken, neem dan wat geel karton, smeer er een dun laagje vaseline op en leg dan de vallen plat op de planten, of gebruik in ieder geval stokjes om ze in de grond te steken.

Je merkt deze vliegjes meestal vooral op in de herfst, voor het koude weer aanbreekt, maar ze komen ook terug in de lente. Als je toevallig de potten van je planten moet vervangen, zorg er dan voor dat je ook alle potgrond vervangt, zodat je minder risico loopt om de larven ook over te brengen.

Advertisement