Fluwelen bank: 7 handige tips om hem te reinigen en zo goed als nieuw te houden

door Natasja

30 April 2023

Fluwelen bank: 7 handige tips om hem te reinigen en zo goed als nieuw te houden
Advertisement

Sinds de minimalistische smaak plaats heeft gemaakt voor volledig tegengestelde trends, zoals het maximalisme, de boho-stijl en al die interieurtrends die de meest gedurfde en levendige kleurencombinaties laten opvallen, en zelfs stoffen en materialen die in de vergetelheid leken te zijn geraakt, is een fluwelen bank niet langer iets zeldzaams dat in het midden van een woonkamer staat.

Dit historisch luxueuze materiaal, dat de woningen van de rijken sierde en weer zijn intrede doet in moderne interieurs, past namelijk perfect bij de smaak voor overdrijving of het verleden. Fluweel als bekleding heeft echter ook de reputatie een moeilijk te onderhouden bekleding te zijn: stof, dierenhaar of haren raken erin verstrikt, en vloeibare of vettige vuilvlekken dringen gemakkelijker dan bij andere materialen tussen de vezels door. Het zou echter verkeerd zijn om fluweel als iets negatief te zien, want met de juiste tips is het mogelijk om heel lang van de schoonheid ervan te genieten.

Advertisement
wallpaperflare.com

wallpaperflare.com

Alvorens het te kopen is het altijd goed om informatie in te winnen over het meubelstuk: sommige soorten fluweel zijn van biologische oorsprong (bijvoorbeeld afkomstig van zijde of mohair), terwijl andere synthetisch zijn. Deze laatste zijn iets minder delicaat en dus geschikt voor zeer geleefde omgevingen. Zorg ervoor dat je de exacte reinigings- en wasvoorschriften kent, die je meestal vindt op de etiketten aan de onderkant van het meubelstuk. 

Sommige soorten bekleding kunnen alleen chemisch worden gereinigd, andere kunnen met water worden gewassen en weer andere mogen alleen door deskundigen worden gereinigd. Afhankelijk van het geval kun je ofwel alleen stofzuigen, of de vlekken plaatselijk behandelen, of overgaan tot een grondige reiniging.

Stofzuigen is de gouden regel

Bij routineonderhoud volstaat een stofzuiger om regelmatig vuil, kruimels en dergelijke te verwijderen. Als dit consequent gebeurt, kan gerichter of grondiger werk lange tijd worden uitgesteld.

Advertisement

Vlekken en vuil op fluweel

Vlekken en vuil op fluweel

wallpaperflare.com

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, absorbeert fluweel niet onmiddellijk alle gemorste vloeistof, dus snel handelen kan een vlek voorkomen. Keukenpapier is voldoende om het oppervlak voorzichtig te deppen.

Alleen de enkele vlek behandelen

Neem bij diepgewortelde vlekken en kringen een lepel mild afwasmiddel of wasmiddel voor fijne was en verdun het in een kommetje lauw water en roer goed. Neem vervolgens een lichtgekleurde doek (of dezelfde kleur als de bank), bevochtig deze lichtjes met deze oplossing en dep de vlek voorzichtig, wrijf heel lichtjes en volg steeds de richting van de vezels. Houd een andere schone doek klaar, die je alleen met water bevochtigt en goed uitwringt, om geduldig uit te spoelen.

Vervolgens is er het probleem van het herstellen van de zachtheid van het oppervlak, want er blijven altijd sporen achter waar het fluweel is samengedrukt, en daarvoor kun je een stoomreiniger op minimaal vermogen gebruiken.

Diep reinigen

Helaas kan het diepreinigen van een fluwelen bank niet gemakkelijk thuis gebeuren, tenzij je over een tapijtreiniger beschikt. Het goede nieuws is dat het een reiniging is die één of twee keer per jaar moet gebeuren, en dat je ook vrij gemakkelijk zaken kunt vinden die deze apparaten verhuren, en het is een vrij snelle klus. Er bestaan echter ook gespecialiseerde en zeer draagbare apparaten, misschien niet zo krachtig als de professionele, maar een kleine uitgave kan de noodzakelijke investering zijn om de schoonheid, maar ook de hygiëne, van je bank voor lange tijd te garanderen.

Vind jij fluwelen banken mooi?

Advertisement