Waarom geraniums volgens deskundigen met grote zorg moeten worden geteeld

door Natasja

25 April 2023

Waarom geraniums volgens deskundigen met grote zorg moeten worden geteeld
Advertisement

Geraniums behoren tot de meest populaire kamerplanten, vanwege hun muggenwerende eigenschappen, maar vooral vanwege hun prachtige en kleurrijke bloemen, die de terrassen, balkons en tuinen van de lente tot de herfst verfraaien. Als ze in de winter naar binnen worden gehaald, kan men het hele jaar door genieten van de schoonheid van hun kleurrijke bloemen.

Er zijn verschillende soorten geranium die bij ons gekweekt worden:

  • de tulpgeranium, Pelargonium hortorum, wordt gekweekt om zijn prachtige bolvormige bloeiwijzen in vele tinten rood, roze, oranje, paars en wit.
  • de hanggeranium, Pelargonium peltatum, lijkt daarentegen meer op een klimplant met slanke stengels en wordt daarom in hangpotten gekweekt.
  • de¬†Franse geranium, Pelargonium x domesticum, lijkt op de tulpgeranium maar is groter, zelfs tot een meter groot, en heeft grote, opzichtige en kleurrijke bloemen.
  • de geurende geraniumsoorten tenslotte hebben zeer aromatische bladeren en worden veel gebruikt voor medicinale en voedingsdoeleinden.

Waarom beschouwen deskundigen ze dan als schadelijk voor het milieu? Laten we dat samen uitzoeken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Er zijn twee belangrijke redenen waarom deskundigen de exclusieve teelt van geraniums afraden:

  • de eerste reden is hun royale bloei: de pronkzucht trekt bijen en andere bestuivende insecten aan. De stampers van geraniums worden echter verborgen door de talrijke, volumineuze bloemblaadjes, waardoor de insecten een lege reis maken en, hoewel ze veel stuifmeel verwachten, niets vinden. Om een mogelijke verstoring van de bijenpopulatie, die al wordt uitgedaagd door andere factoren zoals monocultuur of grindtuinen, te voorkomen, kunnen deze soorten worden geteeld naast planten die veel stuifmeel geven, zoals lavendel, margrieten, lelies en korenbloemen.
  • De tweede reden waarom de teelt van geraniums wordt afgeraden, is hun lichte giftigheid voor dieren en mensen. Het sap van deze planten kan namelijk irriterend zijn voor de huid; wie knaagdieren zoals hamsters of konijnen heeft, moet ook extra voorzichtig zijn vanwege de hoge giftigheid van de plant voor deze soorten.

Groen licht dus voor geraniums, maar in gezelschap van soorten die aantrekkelijker zijn voor bestuivers en buiten het bereik van onze knaagdieren!

Advertisement