Handige tips voor het wassen van dekbedden bij de seizoenswisseling

door Natasja

25 April 2023

Handige tips voor het wassen van dekbedden bij de seizoenswisseling
Advertisement

Met de komst van de lente wordt ook een seizoenswisseling noodzakelijk, niet alleen in de kledingkasten, maar ook op de bedden: dekbedden en zware dekens worden namelijk vervangen door lichtere dekens en lakens en opgeborgen in afwachting van de terugkeer van het koude weer. Het gebeurt vaak dat we de dekbedden naar de wasserij brengen omdat ze te groot zijn voor de wasmachine of om ze niet te beschadigen met een thuiswasbeurt.

Maar wat als je ze thuis wilt wassen, uit praktische en economische overwegingen? Deze keuze is mogelijk als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, met de hand of in de wasmachine. Zelfs dekbedden met ganzen- of eendenveren, die gewoonlijk aan professionals worden toevertrouwd omdat ze zo delicaat zijn, kunnen met behulp van de juiste tips thuis worden gewassen. Hieronder vind je de te volgen stappen voor het wassen van dekbedden thuis.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het eerste en belangrijkste bij het thuis wassen van dekbedden is het zorgvuldig lezen van het etiket om de wasvoorschriften van het dekbed in detail te kennen. Het is ook belangrijk na te gaan of het dekbed in de wasmachine kan worden gewassen: met name tweepersoons dekbedden zijn namelijk te groot om gemakkelijk in de trommel te passen en als ze er wel in passen, kunnen ze toch niet goed worden gewassen omdat het water slecht in de vezels dringt en de wasmachine mogelijk niet goed werkt door een te hoge belasting.

  • Wassen in de wasmachine: als de trommel groot genoeg is voor het dekbed, moet de wascyclus in de wasmachine in het algemeen worden uitgevoerd op 30 graden, met een dubbele spoeling en een krachtig centrifugeerprogramma om het latere drogen te vergemakkelijken. Gebruik niet-agressieve wasmiddelen, bij voorkeur natuurlijke; Marseillezeep en baking soda zijn hiervoor uitstekend geschikt. Bij donzen dekbedden is het raadzaam om ze na het wassen horizontaal te drogen, door ze enkele malen aan beide zijden om te draaien, om te voorkomen dat de veren tegen elkaar blijven plakken. Synthetisch dons daarentegen kan na het wassen gemakkelijk op een droogrek worden gedroogd, maar niet in direct zonlicht.
  • Handwas: bij handwas eerst de vlekken behandelen met een milde of natuurlijke vlekkenverwijderaar; denk er echter aan dat het altijd de voorkeur verdient de vlekken te behandelen als ze nog vers zijn en de weerstand van de stof tegen de vlekkenverwijderaar te testen op een onopvallende plaats. Laat het dekbed vervolgens weken in een badkuip gevuld met lauw water en een mengsel van Marseillezeep en baking soda in gelijke delen; als je een aangename geur op het dekbed wilt, kun je 3 of 4 druppels van een essentiële olie naar keuze toevoegen. Laat het minstens een uur weken, bij voorkeur een nacht, spoel het dan een paar keer goed uit en laat het aan de lucht drogen.

Als je deze tips volgt, zijn de dekbedden altijd schoon en klaar voor het volgende koude seizoen!

Advertisement