Met vuil besmeurde grillpannen en roosters: 4 eenvoudige manieren om ze weer zo goed als nieuw te maken

door Natasja

21 April 2023

Met vuil besmeurde grillpannen en roosters: 4 eenvoudige manieren om ze weer zo goed als nieuw te maken
Advertisement

Grillen, of het nu met een grillpan thuis is of met een buitenbarbecue, laat altijd veel vuil achter op het gebruikte kookoppervlak. Zelfs minder vet voedsel laat namelijk resten achter die verkolen, en het wordt nog erger als het vet voedsel is dat werd bereid, zoals veel vleessoorten die graag op deze manier worden bereid.

Elk laagje voedsel, of het nu van plantaardige of dierlijke oorsprong is, dat zich hecht aan het metaal van roosters en grillpannen verkoolt uiteindelijk, maar de vettere laten ook een vettige laag achter dat het schoonmaken bemoeilijkt. Toch is het schoonmaken van kookgerei essentieel om in de toekomst weer probleemloos te kunnen koken of bakken.

Je hoeft echter niet per se veel moeite te doen om aangekoekt vuil te verwijderen: er zijn namelijk enkele handige, goedkope trucs die ons helpen om dit snel en zonder stress te doen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Citroen

Er lag waarschijnlijk een citroen in de buurt van de plek waar je op de grill of barbecue hebt gekookt, misschien zelfs half uitgeperst. Als het metaal niet meer heet is, maar nog maar net warm (maar ook als het is afgekoeld), kun je de citroen gebruiken als spons. Het sap dat vrijkomt uit het vruchtvlees dat je over het rooster wrijft, kan vettig vuil oplossen.

Citroen en zout

Als het vuil hardnekkiger is, kun je de zojuist beschreven methode schurender maken door een beetje zout (bij voorkeur grof zout, maar fijn zout kan ook, bij gebrek daaraan) op de citroen te strooien voordat je het over het metaal wrijft.

Zout of baking soda

Opnieuw als poeders die door hun korrelgrootte een schurend vermogen hebben, werken zowel keukenzout als baking soda om vuil te ontkalken. Strooi gewoon wat op een spons of stevige doek en wrijf het over het metaal.

Azijn

Alcohol of witte wijnazijn zijn altijd goede bondgenoten als je moet ontvetten en hardnekkig vuil moet verwijderen. In het geval van roosters kun je het beste doeken (of keukenpapier) in azijn weken en op het rooster leggen. Anders, als je een voldoende grote bak hebt, zoals een teil of de bak van de gootsteen, vul je die met twee vingers met een mengsel van gelijke delen water en azijn en leg je het rooster erop en laat je het minstens een half uur of langer weken.
Giet bij de grillpan daarentegen een dun laagje azijn over de hele bodem en zet het fornuis op de laagste stand. Wanneer het begint te pruttelen, zet je het uit, haal je het van het fornuis en laat je het staan tot de azijn voldoende is afgekoeld om het veilig weg te gooien. Daarna volstaat een eenvoudige schoonmaakbeurt met een spons en een beetje zeep.

Zorg er altijd voor dat je het metaal niet aanraakt, zelfs niet met handschoenen, als het nog heet is. In het geval van azijn kan te vaak gebruiken (vooral als je het veel verhit) op den duur een te agressieve methode zijn.

Wat is jouw favoriete methode om roosters en grillpannen schoon te maken?

Advertisement