Shampoo voor de was: een alternatieve methode om te proberen

door Natasja

18 April 2023

Shampoo voor de was: een alternatieve methode om te proberen
Advertisement

Hoeveel wasbeurten doen we per week, inclusief kleding en huishoudlinnen, misschien zelfs af en toe schoenen of al het textiel dat door onze viervoeters wordt bevuild? Zeker meerdere, wat dan aan het eind van de maand neerkomt op een vrij aanzienlijke consumptie van middelen, tussen wasmiddelen en wasverzachters. Het kan dus gebeuren dat je zonder het wasmiddel komt te zitten, en alternatieven moet proberen. Wasverzachter kan je af en toe vervangen door bijvoorbeeld azijn, maar hoe zit het met wasmiddel?

Een alternatief om te proberen is haarshampoo, waarvan eigenlijk maar heel weinig druppels nodig zijn. Het is niet de methode om de traditionele te vervangen, maar een om van tijd tot tijd en met de nodige voorzichtigheid toe te passen. Lees verder om ongewenste fouten te voorkomen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er is een ware overvloed aan shampoos te koop, voor al de haarbehoeften, en vaak met onweerstaanbare geuren die we ook wel op onze kleren zouden willen gebruiken.

Dus als je misschien op reis bent of geen wasmiddel meer hebt, kun je wat shampoo gebruiken om ook de kleren te wassen. Maar let op: je mag het nooit in de wasmachine gebruiken.

De reden? De bubbels! Elke shampoo produceert veel meer schuim dan een normaal wasmiddel, waardoor je zelfs bij een kleine hoeveelheid veel water moet gebruiken om al het schuim weg te spoelen. De wasmachine verbruikt dus veel energie (misschien zijn er extra spoelbeurten nodig), om nog maar te zwijgen van het feit dat, vooral bij voorladers, overtollig schuim uit het apparaat kan ontsnappen, wat ernstige schade aan het apparaat veroorzaakt.

Als de shampoo niet goed wordt uitgespoeld, laat het gemakkelijk vlekken achter op het wasgoed, waardoor tijd en energie worden verspild.

Shampoo mag daarom alleen voor handwas worden gebruikt. Het is snel en gemakkelijk.

1. Vul een teil (of wastafel) met koud water. Gebruik warm water als de te wassen kleding dat toelaat.
2. Voeg een theelepel shampoo toe aan het water en roer.
3. Laat de kledingstukken weken.
4. Laat ze 5 minuten weken, maximaal 10 als ze erg vuil zijn.
5. Leeg de bak en spoel grondig uit.
6. Zachtjes uitknijpen
7. Laat het drogen. Je kunt dit doen aan de lucht op een droogrek of met een wasdroger, afhankelijk van het soort kledingstuk.

Enkele tips:

  • Vermijd 2-in-1 shampoos, die ook conditioner of vette bestanddelen bevatten.
  • Vermijd ook shampoos die kleurstoffen of antivergelingsmiddel bevatten.
  • Je hebt echt maar 3 druppels shampoo nodig om een paar kledingstukken te wassen, overdrijf het nooit, en in ieder geval:
  • Zorg ervoor dat je perfect uitspoelt

Heb jij wel eens shampoo gebruikt voor de was?

Advertisement