Boompioenen: 7 nuttige tips voor het kweken van een eeuwige en edele plant

door Natasja

16 April 2023

Boompioenen: 7 nuttige tips voor het kweken van een eeuwige en edele plant
Advertisement

Rustiek, sterk en winterhard, met enorme bloemen vol bloemblaadjes die een triomf van kleuren zijn, weelderig, te bewonderen voor een korte maar glorieuze periode: dit is de schoonheid van pioenen, de bloemen die in Oosterse culturen worden gevierd als symbool van adel en verfijning. Vooral boompioenen zijn het meest begeerd, planten die langzaam groeien maar honderden jaren oud kunnen worden.

Er zijn vele cultivars, vaak met uiterst poëtische namen die hun oorsprong vinden in de Chinese mythologie en literatuur. Als ze op de juiste plek staan, hebben ze niet al te veel zorg nodig om te groeien en te bloeien, maar enige zorg is toch wel nodig. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Mto3/Reddit

Mto3/Reddit

  • Blootstelling: dit zijn planten die van volle zon houden, maar met enige voorzichtigheid. Als je op een plaats woont waar het erg warm is en de zon hard op de grond schijnt, is het beter als er een boom staat met een kroon die hoog genoeg is om de planten tijdens de heetste uren af te schermen, zodat de bloei langer duurt. Het is echter vooral aan te bevelen om ze aan de voet van loofbomen te planten.
  • Klimaat: een andere belangrijke voorzorgsmaatregel is ze beschut te houden tegen de wind. Zodra dit is verzekerd, zullen pioenen zelfs de occasionele hitte- of koudepiek kunnen weerstaan. Ze kunnen zelfs temperaturen tot -15° verdragen.
  • Grond: de grond voor pioenen is bij voorkeur fris en rijk, en bij voorkeur met een neutrale pH. Als de grond echter licht alkalisch of licht zuur is, is er geen probleem, zolang het een goed gedraineerde ondergrond is om waterretentie te voorkomen.
Advertisement
olafgriswold/Reddit

olafgriswold/Reddit

  • Water geven: ze moeten regelmatig water krijgen, altijd aan de kraag, in droge periodes (ongeveer een paar keer per week, meestal niet meer), wanneer de grond begint uit te drogen. Hoe groter ze zijn, hoe minder vaak ze water hoeven te krijgen.
  • Snoeien: er hoeft niet veel te gebeuren, alleen de verdorde en kale bloemen worden verwijderd, altijd met een scherpe schaar met gesteriliseerde messen.
  • Bemesting: in het algemeen wordt een meststof aanbevolen met een evenwichtige verhouding stikstof-kalium-fosfor, toe te dienen in het voorjaar (70 gram per vierkante meter). Het is ook altijd raadzaam deze te mengen met zeer weinig compost, zonder te overdrijven.
Creativo

Creativo

Boompioenen kunnen ook in potten worden gekweekt, hoewel teelt in de grond de voorkeur verdient. Kies in het geval van potten een pot die groot genoeg is, en denk eraan dat het verplanten in de herfst (of zelfs winter) moet gebeuren, tijdens de rustperiode van de exemplaren.

Heb jij deze planten al gekweekt?

Advertisement