Bespaar op wasmachinegebruik met behulp van een kopje

door Natasja

17 April 2023

Bespaar op wasmachinegebruik met behulp van een kopje
Advertisement

We weten allemaal dat voor een succesvolle wasbeurt niet alleen de middelen belangrijk zijn die we gebruiken om de kleren te wassen, maar ook de staat van de wasmachine. Dat is in feite de voorwaarde zonder welke alle andere zorg nutteloos is. En een goed onderhouden wasmachine betekent ook een vermindering van de energiekosten, evenals van de middelen die we gebruiken om te wassen.

Je moet dus een aantal regels onthouden die altijd gelden, en vervolgens jezelf een paar extra trucjes aanmeten. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed de was en wasmachine verzorgen met behulp van een eenvoudig koffiekopje.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om de wasmachine te onderhouden, en zo een goede was te garanderen, kun je natuurlijke ingrediënten gebruiken. Met name baking soda en witte azijn worden vaak aanbevolen als middelen om het apparaat leeg te laten draaien, om eventuele kalkresten, vuil dat in de uitsparingen van de trommel is geslopen, tegen te gaan en dus ook de wasmachine zelf te ontgeuren. Het resultaat is echt geparfumeerd wasgoed, zonder dat de doses wasmiddelen en wasverzachters moeten worden verhoogd, die juist het tegenovergestelde effect zouden hebben.

Nog beter dan azijn of baking soda is citroenzuur. Dit is namelijk minder agressief dan het eerste (dus zelfs rubberen onderdelen zijn veiliger) en even doeltreffend als het tweede. Over het algemeen is citroenzuur dus minder vervuilend dan de andere genoemde middelen.

Hoe helpt het kopje dan?

Het gemak is zijn inhoud. Meestal bevat een koffiekopje namelijk 50 ml vloeistof. Je hoeft het dus alleen maar voor tweederde te vullen met witte azijn, dan bij te vullen met water, en je hebt een product dat je rechtstreeks in het bakje van de wasmachine kunt gieten, en dan een wascyclus op hoge temperatuur starten.

Om de andere ingrediënten op soortgelijke wijze te gebruiken, kun je, zoals hierboven aangegeven, de azijn vervangen door een flinke lepel baking soda, die je in het kopje giet en vervolgens tot de rand toe oplost in heet water. Anders twee eetlepels citroenzuur opgelost in water tot het kopje vol is. In beide gevallen wacht tot het gemaakte mengsel een beetje is afgekoeld voordat je het in het wasmiddelbakje giet.

De wasmachine moet leeg zijn, en het is een middel dat niet vaker dan eens per maand moet worden toegepast.

Advertisement