Vergeet het gedoe van huis schoonmaken met 8 slimme trucs

door Natasja

12 April 2023

Vergeet het gedoe van huis schoonmaken met 8 slimme trucs
Advertisement

Niemand wil te veel tijd besteden aan het verwijderen van lastig vuil, maar er zijn altijd lastigere schoonmaaktaken die je meer bezig houden dan andere. Als het gaat om aangekoekt vuil of oppervlakken die moeilijker te behandelen zijn, moet je voorzichtig en geduldig zijn en je inspannen tot je het gewenste resultaat krijgt. En dan zijn er nog de momenten waarop je niet eens weet dat je, in plaats van te accepteren dat iets door gebruik bevlekt is geraakt (zoals schoenen!), met een paar stappen het oorspronkelijke uiterlijk zou kunnen herstellen.

Het is daarom altijd de moeite waard om je arsenaal aan huishoudelijke trucs te verrijken om de verschillende taken het hoofd te bieden en daarbij de benodigde tijd en moeite zoveel mogelijk te beperken. Hieronder vind je enkele van die handige trucs!

via Creativo/Facebook

Advertisement

Tosti-ijzer

Tosti-ijzer

Creativo/Facebook

Is de plaat van het tosti apparaat aangekoekt met verkoold voedsel? Je hoeft geen sponzen of harde borstels te gebruiken die de coating dreigen te bekrassen, maar laat gewoon de azijn zijn werk doen - of je kunt ook een geschikte ontvetter proberen die geen bleekmiddel bevat. De truc is om het niet alleen op de plaat te spuiten, maar om een stukje keukenpapier te gebruiken: spuit de azijn erop, en als het tosti ijzer nog warm is, laat het op de plaat liggen en doe hem dicht. Je hebt dan het apparaat uitgeschakeld, en gebruikt alleen de restwarmte.

Na een paar minuten zal het vuil door het papier zijn geabsorbeerd, en kun je met gemak schrobben en verwijderen wat overblijft.

Advertisement

Altijd witte schoenen

Altijd witte schoenen

Creativo/Facebook

Meng baking soda en waterstofperoxide in een kleine kom, en gebruik de resulterende crème met een oude tandenborstel om vuil van je schoenen te schrobben. Laat het zo drogen en maak dan met de schone tandenborstel de baking sodapoeder los. Ondertussen kun je ook de schoon te maken veters in hetzelfde kommetje laten weken.

Anders kan deze behandeling dienen als voorwas om daarna je schoenen met de hand te wassen in lauw/warm water!

Altijd nette tassen

Altijd nette tassen

Creativo/Facebook

Als je geen tassendispenser hebt om je te helpen, laat ze dan niet in de la liggen: elke oud zakdoekjesdoosje, of zelfs een doos waarop je aan de bovenkant dezelfde soort snede maakt, is de oplossing. Gewoon elk tasje opvouwen en in de handvatten van het vorige stoppen.

Die verborgen plek in de oven!

Die verborgen plek in de oven!

Creativo/Facebook

De rand van de ovendeur tegen de oven zelf aan is het moeilijkst te bereiken, maar ook het vuilst. Om dit op te lossen, hoef je alleen maar een oude sok (of ook een schoonmaakdoekje, of sponsdoekje) om een mes of een ander gelijksoortig voorwerp te wikkelen, en dit in de opening te schuiven en over het vuil te halen. Je kunt de doek natuurlijk ook weken met afwasmiddel of witte azijn.

Natuurlijke scrub voor metaal en hout

Natuurlijke scrub voor metaal en hout

Creativo/Facebook

Wanneer je kalk uit spoelbakken moet verwijderen of een houten snijplank moet ontvetten, gebruik dan een halve citroen als schuurspons door er grof zout overheen te gieten!

Advertisement

Schone en geurige magnetron

Schone en geurige magnetron

Creativo/Facebook

Neem een citroen en halveer hem, knijp het sap uit elke helft in een schaaltje. Laat de twee citroenhelften daar ook in liggen en zet alles 3 minuten in de magnetron op middelhoog vermogen. Het vuil smelt weg en je hoeft er maar een paar keer overheen te gaan met de spons om het te laten verdwijnen.

Bekijk deze en andere handige trucs in onze video hieronder!

Advertisement