3 fantastische natuurlijke remedies om messing en koper perfect te laten glanzen

door Natasja

17 April 2023

3 fantastische natuurlijke remedies om messing en koper perfect te laten glanzen
Advertisement

Koperen en messing gebruiksvoorwerpen, keukenaccessoires en spulletjes voor op de kast werden vroeger veel meer gebruikt dan nu. Tegenwoordig hebben ze echter een grote charme en worden ze vaak meer voor de schoonheid dan voor het eigenlijke gebruik in huis gehouden.

Het zijn in zekere zin echte interieurobjecten geworden, maar het is noodzakelijk ze te verzorgen als je hun glans wilt behouden, want koper en messing zijn materialen die gevoelig zijn voor oxidatie, die een donkere of groene patina krijgen en hun glans verliezen.

Om ze te polijsten en weer te laten glanzen, kun je chemische producten of natuurlijke middelen gebruiken die qua doeltreffendheid niets te benijden hebben op de eerste. Van deze laatste hebben we er een paar voor je uitgekozen die ons het meest geschikt en het delen waard lijken.

Advertisement
torontobus/Reddit

torontobus/Reddit

  • Zout en citroen: een eerste natuurlijke remedie om messing en koper weer te laten glimmen is de klassieke combinatie van zout en citroen, die vrij bekend is en blijkbaar altijd zeer effectief. Om te experimenteren combineer het sap van een halve citroen met twee eetlepels grof zout. Strooi het mengsel op het te behandelen voorwerp en begin krachtig te wrijven in cirkelvormige bewegingen, met behulp van een microvezeldoek. Wanneer je het gewenste resultaat bereikt en merkt dat de vlekken en patina's lijken te zijn verdwenen, verwijder de resten met een andere licht bevochtigde doek. Tot slot goed afdrogen met een schone doek.
  • Appelazijn: ook appelazijn schijnt wonderen te doen om messing en koperen voorwerpen hun glans terug te geven. In het bijzonder bestaat het middel erin enkele druppels ervan op een vochtige microvezeldoek te doen en deze krachtig over het te poetsen voorwerp te wrijven. Enkele minuten laten inwerken en dan afspoelen en drogen, de resultaten zullen zeer mooi zijn.
Advertisement
Imgur

Imgur

  • Olijfolie: olijfolie, dat veel gebruikt wordt voor het schoonmaken en laten glanzen van andere materialen zoals hout, kan ook waardevol zijn voor de verzorging van messing en koperen voorwerpen. Doe een paar druppels op een watje en wrijf het op het voorwerp dat je wilt laten glanzen. Verwijder vervolgens de overtollige olie met een papieren handdoek en spoel af en droog ten slotte zorgvuldig. De glans zal je verbazen.

Heb je al een van deze middeltjes geprobeerd?

Advertisement