Decoratieve muren: 5 manieren om van een muur een inrichtingselement te maken

door Natasja

13 April 2023

Decoratieve muren: 5 manieren om van een muur een inrichtingselement te maken
Advertisement

Bij de inrichting van een woning wordt vaak geen aandacht besteed aan de decoratie van de muren, die eenvoudigweg worden beschouwd als een container voor onze leefruimte en daarom gewoon wit worden gelaten. De muren kunnen echter ook een belangrijke inrichtingselement worden, soms om de kamers mooier te maken, dan weer om een idee van meer licht of ruimte te geven waar dat nodig is.

Maar hoe kun je de muren van je huis verfraaien? Als je het zelf wilt proberen, zijn er vele mogelijkheden. Alles hangt af van je persoonlijke smaak en het soort inrichting dat je kiest. Je kunt kiezen voor decoratie waarbij gewoon verf wordt gebruikt, of voor het aanbrengen van panelen of plakfolies die het effect van verschillende materialen creëren.

We tonen je in dit artikel enkele eenvoudige projecten die je zullen helpen bij de keuze.

via crack_the_shutters/Instagram

Decoratie met verf

Decoratie met verf

crack_the_shutters/Instagram

Als je ervoor kiest om de muren gewoon met kleur te versieren, zal het niet moeilijk zijn om de juiste oplossing te vinden: je kunt variëren van de hele muur contrasterend met de rest van de muren, tot het creëren van kleurblokken binnen een muur of het decoreren met verticale strepen. Al deze decoraties zijn gemakkelijk te doen met verf in de kleur van jouw keuze en stroken papiertape die ad hoc zijn aangebracht. Verf de muur en als hij helemaal droog is, verwijder gewoon de tape. Het ontwerp is klaar!

Meer ervaren mensen kunnen ook uitgebreidere ontwerpen maken, bijvoorbeeld met de sjabloontechniek: breng een sjabloon aan op de gekozen muur, schilder eroverheen en verwijder het sjabloon als de muur droog is. En klaar is de decoratie.

Advertisement

Decoratie met panelen of plakfolies

Decoratie met panelen of plakfolies

crack_the_shutters/Instagram

Als je daarentegen kiest voor decoratie met andere materialen, zijn de technieken wat ingewikkelder, hoewel ze perfect uitvoerbaar zijn met DIY. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een decoratie met bakstenen, die dicht tegen de muur moet worden geplaatst, en het is gemakkelijk als je een tutorial volgt. Als bakstenen te moeilijk lijken, kun je altijd kiezen voor een decoratie met panelen, die je gemakkelijk kunt aanbrengen met specifieke lijm of, als je kiest voor houten panelen, met spijkertjes.

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden te koop, van behang tot panelen in veel verschillende materialen, stickers, hout of ander materiaal, en sjablonen. Je hoeft alleen maar je favoriete techniek te kiezen om je muur te personaliseren!

Bekijk de tutorial voor het resultaat!

Advertisement