Is het tijd om de kledingkast op te ruimen? Pas deze nuttige tips toe!

door Natasja

26 Mei 2022

Is het tijd om de kledingkast op te ruimen? Pas deze nuttige tips toe!
Advertisement

Orde houden in huis is een taak die nooit ophoudt, maar het kan gemakkelijker worden gemaakt als elke ruimte vanaf het begin op de meest efficiënte manier is georganiseerd. Soms besef je pas na een tijdje wat de beste methode is om de ruimte in een kast te ordenen en te organiseren, maar toch is het een goed idee om meteen op de juiste manier te beginnen en het zo nodig gaandeweg aan te passen.

In het geval van een kledingkast is het namelijk gemakkelijk om in een paar dagen tijd een rommeltje aan te treffen: je hoeft namelijk maar kleding en accessoires in grote hoeveelheden erin te proppen en de rekken en verschillende vakken raken onmiddellijk gevuld en je zo uiteindelijk nuttige middelen verspilt, niet wetend wat te doen met alles wat niet in de ruimte of de kast past.

Advertisement

De eerste vereiste om de massa's kleding op te ruimen is de indeling naar categorie: het macro-onderscheid is uiteraard tussen kledingstukken voor het koude en warme seizoen, en vervolgens naar soort kleding. Bij het vullen van de kledingkast is het een goed idee om gebruik te maken van het bed of een tafel om alle kledingstukken erop te leggen en ze zo te gaan verdelen. Help jezelf ook met manden en dozen: zo heb je een duidelijk idee van alles waarvoor je plaats moet vinden, en begrijp je welke dingen je op de kleerhangers kunt plaatsen en welke op de planken of in de laden.

Vooral in het geval van inloopkasten en in alle gevallen waarin het assortiment kleding en accessoires steeds in het zicht blijft, is het ook een goed idee om de kledingstukken op kleur te verdelen: het visuele effect is aantrekkelijker, zodat elke groep kleding de kamer ook werkelijk zal verfraaien, en het zal ook gemakkelijker zijn om de outfits die je elke dag nodig hebt, samen te stellen.

Advertisement

Maak gebruik van alle beschikbare ruimte: indien nodig kun je alle accessoires gebruiken om de beschikbare oppervlakken en volumes te vullen. Dit kunnen hangende opbergers zijn aan de binnenkant van de deuren, die dienst doen voor schoenen en diverse accessoires, maar ook rails, haken en dergelijke.

Je kunt verschillende dingen aan dezelfde stok hangen door "meervoudige hangers" van kleerhangers te maken, of door kleerhangers te gebruiken die speciale vormen hebben om sjaals, stropdassen, riemen, foulards op te hangen.

Als je merkt dat er extra ruimte is boven de stok waar kleren worden opgehangen, rust die dan uit met extra planken: je ruimt op zonder iets op te stapelen, en je kunt gemakkelijker voorwerpen zoeken en opbergen.

Op de planken kun je dan weer gebruik maken van verticale verdelers, die dienen om stapels opgevouwen kleding en accessoires gescheiden te houden, zonder het risico alles door te moeten zoeken en voorwerpen te laten vallen of te verplaatsen om iets wat je nodig hebt, te vinden.

Om de indruk van netheid te versterken en het geheel er mooier uit te doen zien, kun je kleerhangers, manden en organisatietoebehoren van hetzelfde type gebruiken. Kleerhangers die allemaal hetzelfde zijn of van een paar verschillende types en per soort worden gebruikt, alsmede manden en dozen van hetzelfde materiaal en met soortgelijke patronen en kleuren helpen om het uiterlijk van een kast vol met veel verschillende dingen te coördineren.

Advertisement

Maak gebruik van elk soort houder dat je maar kunt vinden: vooral in inloopkasten, die min of meer grote kamers zijn, zal altijd stof ontstaan, dus kun je het beste alles beschermen met dozen en kisten.

Hoe heb jij je kledingkast georganiseerd?

Advertisement