Een avocadoplant als levend sculptuur: je kunt hem uit zaad creëren

door Natasja

28 Mei 2022

Een avocadoplant als levend sculptuur: je kunt hem uit zaad creëren
Advertisement

Planten de gewenste vorm geven is niets nieuws: soms gebeurt dat door te snoeien (dit is het geval met de vormsnoeikunst die zoveel Italiaanse en Europese tuinen beroemd heeft gemaakt), soms door het geduld te hebben om de groei van takken en stammen in een bepaalde richting te sturen. Zo kunnen takken worden gevlochten terwijl ze nog groen en buigzaam zijn, zoals we zien bij bepaalde gekochte planten.

Een TikTok video laat zien hoe je dit doet met een avocadoplant: het is een proces dat een beetje geduld vereist, en je kunt beginnen met een zaadje van de vrucht die je hebt gegeten.

via @justplantaesthetics/TikTok

Advertisement
@justplantaesthetics/TikTok

@justplantaesthetics/TikTok


In de video (https://www.tiktok.com/@justplantaesthetics/video/7037278773108051206) van @justplantaesthetics zien we dat de uit het avocadopitje ontsproten plantje, zodra deze zich begon te delen met een eerste tak, langzaam - en, zo stellen wij ons voor, met de nodige voorzichtigheid - met zachte koorden werd vastgeschroefd en vastgebonden, om zijn vorm te behouden gedurende zoveel dagen en weken als nodig was voordat dat deel van de tak verstijfde in de gewenste positie.

Als de plant dan verder groeit en de takken zich beginnen te verhouten tot de stam en de kruin van de struik, heeft hij de vorm gekregen die je wilde, net als een levend sculptuur.

Hoe verkrijg je een avocadoplant uit zaad

    1. Verwijder al het vruchtvlees dat aan de buitenkant van het zaad vastzit
    2. Steek 3 tandenstokers in punten ongeveer halverwege het zaad, allemaal op dezelfde hoogte. Ze dienen om ervoor te zorgen dat het zaad boven de opening van een glazen pot hangt die je met water vult.
    3. Neem dus een glazen pot en vul die met water tot op een paar vingers van de rand en plaats de pit met de tandenstokers over de opening: het water moet tot op het onderste derde van de avocado komen, dus pas het peil aan indien nodig.
    4. Je moet het water ongeveer eenmaal per week verversen totdat de pit begint te splijten en wortels aan de onderkant en uitlopers aan de bovenkant begint te produceren. Onder ideale omstandigheden duurt het een paar weken, maar verlies de hoop niet als het in die tijd niet gebeurt: soms moet je tot twee maanden wachten voordat je de groei merkt.
    5. Wanneer de uit het zaad groeiende stengel een lengte van ongeveer 15 centimeter heeft bereikt, kun je hem overbrengen naar een pot die groot genoeg is om de plant met al zijn wortels te huisvesten, in een losse, rijke en goed drainerende grond. Ze houden van warme, zonnige plaatsen.
    6. Zodra het een vertakking maakt, kun je beginnen met vormgeven. Wees zeer voorzichtig bij het aanraken van de stengels: ze moeten ingevlochten worden wanneer ze nog groen en teer zijn, zodat ze gemakkelijk breken en nooit zo mogen worden uitgerekt dat de draad die je gebruikt de buitenkant doorzaagt.

Je avocado's moeten op een zeer lichte plaats worden gekweekt. Zou je het willen proberen?

Advertisement