Kurken: vele creatieve ideeën om ze op een nuttige en originele manier te recyclen

door Natasja

08 Juni 2022

Kurken: vele creatieve ideeën om ze op een nuttige en originele manier te recyclen
Advertisement

Kurken zijn een van de gemakkelijkst verkrijgbare voorwerpen die we het vaakst weggooien, zonder te bedenken ze een tweede leven te geven. Na eender welk evenement, diner, lunch, aperitief of een eenvoudig drankje in gezelschap, zal je een aantal kurken in huis hebben die je zeker zou kunnen weggooien, maar die je in plaats daarvan kunt bewaren als aandenken aan uitgebrachte toosten en speciale momenten, en als waardevolle DIY bondgenoten. Door ze creatief te recyclen kan je in feite prachtige voorwerpen maken. Of het nu gaat om voorwerpen om het huis te verfraaien, slimme trucs om het dagelijks leven thuis praktisch te verbeteren of spectaculaire cadeau-ideeën, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Advertisement

Het maken van potten voor planten door de kurken aan elkaar te lijmen met eenvoudige vinyllijm kan een prachtig idee zijn om zowel binnen als buiten te decoreren in de zo geliefde rustieke stijl.

Advertisement

En waarom schroef je ze niet op lades en deuren om er zeer originele knoppen van te maken?

Door het gedeelte in het midden van een kurk in te snijden, aan de onderkant, verkrijg je een handige klem om open pakken pasta's, koekjes, meel of andere voedingsmiddelen uit de voorraadkast af te sluiten. Daar heb je nooit aan gedacht, toch?

Door de kurken aan elkaar te lijmen met hete lijm, kun je zelfs een tas maken, waaraan je hengsels en andere stoffen details kunt toevoegen.

Een ander geniaal idee is om met kurken een krans te maken om aan de deur te hangen. Tijdens de kerstperiode kun je door het toevoegen van thematische details, zoals misteltakken, strikken en ballen, een prachtige decoratie maken.

Advertisement

Wat dacht je van gekleurde onderzetters? Probeer er een paar te beschilderen met acrylverf en plak ze op de niet-gekleurde exemplaren, en creëer zo het patroon en de vorm van je keuze. Je kunt er sets van maken, waarbij je kunt kiezen of je ze met onderzetters van dezelfde of verschillende kleuren maakt. Wees creatief.

Hetzelfde kan gedaan worden om pannenonderzetters, onderzetborden of tafeldecoraties te maken. Leef je uit met vormen en kleuren. Je zult je echt vermaken.

Advertisement

Voor een heel speciale snijplank voor je aperitieven, bekleed aan één zijde met kurken. Het effect zal spectaculair zijn.

Met kurken kun je weer prachtige vazen maken.

Advertisement

En je kunt er matten van maken, misschien om bij de ingang te leggen voor je schoenen. Probeer het eens, het zal kinderspel zijn.

Een laatste, zeer slimme, tip zou kunnen zijn om kleine schijfjes van een paar millimeter uit de doppen te snijden en die onder de poten van de stoelen te plakken als dopjes die wrijving met de vloer voorkomen. 

Advertisement