Schaduw en privacy voor balkons, terrassen en veranda's: de mooiste ideeën ter inspiratie

door Natasja

06 Juni 2022

Schaduw en privacy voor balkons, terrassen en veranda's: de mooiste ideeën ter inspiratie
Advertisement

Wanneer het warm seizoen er weer is en de temperaturen zo mild zijn dat je steeds meer tijd buiten doorbrengt, begin je vast op alle mogelijke tijdstippen van de dag gebruik te maken van de balkons, terrassen of veranda's.

Even snel lunchen in de open lucht of dineren met vrienden: het zijn allemaal dingen die we graag doen in het late voorjaar en de zomer, maar soms zou je willen dat je een iets intiemere ruimte kon creëren, ver weg van de ogen van buren en voorbijgangers. En soms kun je niet buiten blijven als het nog te warm is, omdat er geen bomen om je heen zijn om schaduw en koelte te bieden. 

In die gevallen kun je echter een groot aantal verschillende oplossingen voor schaduw en afscherming toepassen, zoals de oplossingen die je hieronder ziet.

Advertisement

Als het om een balkon of veranda gaat, kan het idee om het af te schermen en te beschermen tegen de zon met lichte gordijnen echt romantisch zijn.

Advertisement

Terrassen (maar ook balkons en patio's) worden onmiddellijk eleganter en moderner met een schaduwzeil.

Als het schaduwzeil echter niet genoeg is, vind je de zachtheid van vouwgordijnen misschien fijner, die nog mooier zijn als ze ook nog versierd zijn met snoeren gloeilampen aan elke kant.

Verder zijn er omlijste panelen van stof te overwegen: stoffen voor buiten, min of meer transparant, waaronder bamboe. Deze laatste wordt ook gebruikt als een lichtgewicht rietscherm, ook ingelijst in schuifpanelen of hangende panelen.

Gordijnen die zich van bovenaf ontvouwen: zoals matten maar dan gebruikt voor muren!

Advertisement

Bamboe is ook heel mooi wanneer het gebruikt wordt voor een verticaal paneel dat privacy biedt.

En sommige mensen bedekken ook de balkonreling met bamboestokken.

Advertisement

En als je een ecologische oplossing wilt, een van de vele planten die in plantenbakken groeien en een koele haag creëren is bamboe!

Heb je er wel eens aan gedacht dat je in plaats van bamboestokken ook ontschorste takken zou kunnen gebruiken die zijn behandeld tegen slechte weeromstandigheden ?

Advertisement

Verder zijn er de ontwerpoplossingen met houten lattenwanden, die op alle mogelijke manieren kunnen worden gemoduleerd: het kunnen hoekige constructies in horizontale richting zijn...

...en zelfs verticaal! Ze zijn echt zeer stijlvol en elegant.

Welk type zonwering of privacyscherm heeft jouw voorkeur?

Advertisement