Wil je ruimte maken in huis? Ontdek meubelen en accessoires die je helpen op een slimme manier orde te scheppen

door Natasja

06 Januari 2022

Wil je ruimte maken in huis? Ontdek meubelen en accessoires die je helpen op een slimme manier orde te scheppen
Advertisement

Je huis opgeruimd houden is niet alleen een kwestie van esthetiek: wanneer er geen voorwerpen in de weg staan en wanneer je je vrij door een kamer kunt bewegen zonder bang te hoeven zijn dat je stapels voorwerpen laat vallen, wordt de manier waarop je je huis bewoont vreedzamer en bevredigender. Het is zeker niet eenvoudig om alles steeds op orde te houden, maar het wordt echt onmogelijk als je de beschikbare ruimte niet efficiënt gebruikt.

Om de verschillende kamers te organiseren, kunnen enkele veelzijdige en goedkope meubelen of accessoires, zoals hieronder afgebeeld, nuttig zijn.

Advertisement

Wanneer je in een meubelzaak op zoek bent naar meubelen voor een kamer, kan het zijn dat de oplossingen die, bijvoorbeeld voor de keuken worden voorgesteld, niet geschikt zijn. Maar misschien is een meubel dat voor de badkamer is ontworpen wel het meubel dat je kunt gebruiken als open kast voor blikjes, meel of kookgerei!

Advertisement

Op het aanrecht stapelen zich vaak gebruikte voorwerpen en ingrediënten op. Als je ze binnen handbereik wilt bewaren zonder dat ze een rommeltje maken, plaats ze dan allemaal in een mand. Dit kan een houten kistje zijn, een oude ovenschaal met hoge randen, een mand van stof, hout, riet of zelfs taartstandaards. Kortom, wat maar past bij de stijl van de keuken.

Geen plaats voor de magnetron boven op een plank of rek? Je kunt een magnetrontafeltje maken door houten kisten op elkaar te stapelen of door een speciale kast te maken van gerecycled hout. Maar ook boven een plank zou je bijvoorbeeld een zeer stevig en misschien smal houten kistje zijwaarts kunnen plaatsen, zodat de opening naar voren wijst, en de magnetron er bovenop plaatsen. Op die manier heb je ruimte om borden of andere voorwerpen te plaatsen in de ruimte die ontstaat door de kist die als steun dient.

In elke kamer, van de badkamer tot de voorraadkast, kun je meubelen en planken opruimen met allerlei soorten bakjes. Transparante exemplaren, vaak met uittrekbare bladen of laden, zijn ideaal om in één oogopslag te zien waar alles staat.

En ze scheppen orde zonder visuele rommel te creëren, ook voor de accessoires die nodig zijn om je te wassen.

Advertisement

Kruiden en potjes in de keuken: als ze een metalen dop hebben, kun je ze netjes houden met plankjes of magneetstrips, zodat je ook de zijkant van het meubel kunt gebruiken...

... Of zelfs de ruimte onder de keukenkasten of aan de spatwand.

Advertisement

En onderschat het gemak van inklapbare meubels niet: er zijn modellen die je kunt kopen of compacte DIY projecten die perfect zijn om naar behoefte extra werkbladen, eettafels of bureaus van te maken.

Geen ruimte om de afgewassen spullen naast de spoelbak te laten drogen? Als je een spoelbak hebt met een dubbele bak, kun je afdruiprekken gebruiken die als een deken kunnen worden uitgerold om een van de bakken te bedekken. Er zijn ook afdruiprekken die in elkaar kunnen worden geklapt en weg kunnen worden gehaald als ze niet nodig zijn.

Advertisement