Azijn gebruiken bij het schoonmaken: welke soort is het beste?

door Natasja

18 Mei 2023

Azijn gebruiken bij het schoonmaken: welke soort is het beste?
Advertisement

We hebben het vaak over de doeltreffendheid van het gebruik van azijn als huismiddel dat vaak het gebruik van normale schoonmaakmiddelen vervangt, of althans aanvult. Het is in feite een keukeningrediënt dat, dankzij het azijnzuur waaruit het is samengesteld, zeer nuttig is in de strijd tegen vele soorten bijzonder hardnekkig vuil, het verwijderen van kalkaanslag en ook tegen schimmel en dergelijke.

Het wordt meestal verdund in water gebruikt, omdat het toch al een sterke zuurgraad heeft en daardoor uiteindelijk op veel oppervlakken te agressief zou kunnen zijn. We weten dat het moet worden vermeden op meer delicate materialen zoals rubber, delicate stoffen, maar ook natuursteen zoals marmer en graniet, en ook op hout. Maar wat is de meest geschikte azijn voor het schoonmaken in huis? Er zijn immers vele soorten, wijnazijn (wit of rood), rijstazijn, zogenaamde alcoholazijn en meer. Laten we hieronder wat duidelijkheid scheppen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Gedistilleerde witte azijn (of alcoholazijn)

Deze wordt gemaakt van ethanol en wordt niet gebruikt voor het eten, maar in vergelijking met absolute witte azijn is het iets minder zuur: de zuurgraad is vergelijkbaar met die van verschillende schoonmaakproducten, of iets hoger, waardoor het de beste schoonmaakazijn is.

Wijnazijn, wit of rood

Vergeleken met witte niet-gedistilleerde alcoholazijn zijn deze twee soorten die van wijn worden gemaakt iets minder zuur, zodat ze toch op veel oppervlakken kunnen worden gebruikt zonder al te veel risico te lopen. Ze zijn ook milder van geur, en irriteren de handen minder. Pas echter op voor rode azijn, die gemakkelijk vlekken achterlaat, vooral op lichtgekleurde oppervlakken en stoffen. Meestal wordt uitsluitend witte wijnazijn gebruikt om deze problemen te voorkomen.

Appelazijn

Vaak aanbevolen voor het schoonmaken van sanitair, is het altijd raadzaam deze te verdunnen met een beetje water, soms het dubbele van de gebruikte hoeveelheid azijn. Zo wordt de best geurende azijn van allemaal ook een goede bondgenoot voor het schoonmaken van snijplanken en houten pollepels. Appelazijn is echter iets donkerder dan witte azijn of witte wijnazijn, dus pas op dat je appelazijn niet gebruikt op plaatsen waar het vlekken kan maken.

Rijstazijn

Nog een vrij milde azijn in vergelijking met alcoholazijn, die minder goed kan ontvetten. Bovendien bestaat er een klein risico dat het residuen achterlaat, omdat het meer suiker bevat. Het kan een voorraadoplossing zijn als je geen andere soorten azijn in huis hebt.

Balsamico-azijn

Vanwege de stroperige consistentie, de donkere kleur en de aanwezigheid van suiker is deze azijn het minst geschikt om schoon te maken, om nog maar te zwijgen van het feit dat deze azijn ook niet goedkoop is. Dus als je het echt wilt gebruiken, kun je het beter verdunnen met veel water.

Conclusie: alle soorten azijn kunnen met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt, hoewel de zogenaamde 'alcohol'-azijn, die speciaal voor schoonmaakdoeleinden op de markt wordt gebracht, het meest effectief blijft. Als je echter een iets mildere soort wilt gebruiken, zijn witte wijn- of appelazijn ook goede vervangers. Denk er altijd aan ze te verdunnen alvorens ze absoluut te gebruiken, en in elk geval de resultaten te testen op verborgen delen van het oppervlak van de te behandelen voorwerpen, om na te gaan of ze geen ongewenste reacties veroorzaken.

Advertisement