Marmeren oppervlakken: 8 trucs om ze schoon te maken zonder ze te beschadigen

door Natasja

11 April 2023

Marmeren oppervlakken: 8 trucs om ze schoon te maken zonder ze te beschadigen
Advertisement

Marmer is een van de meest waardevolle en elegante stenen die je kan kiezen om de keuken of badkamer te decoreren: licht met delicate adering, het geeft helderheid op een natuurlijke manier, zonder dat het een speciale afwerking nodig heeft om het mooier te maken. Het is echter een poreuzer gesteente dan vele andere die bij de inrichting van deze ruimten worden gebruikt, zodat het in vergelijking met alternatieven (zelfs die welke er qua uiterlijk sterk op lijken, zoals kwarts) vatbaarder is voor vlekken en zeer lichte afschilfering.

Je moet altijd vermijden dat dit oppervlak in contact komt met zure stoffen, en er ook op letten dat er geen voorwerpen op het marmer gewreven of gevallen worden die krassen en strepen kunnen achterlaten. Maar hoe reinig en onderhoud je het? Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Marmer schoonmaken

Marmer schoonmaken

Wikimedia Commons

Bij de keuze van het soort middelen dat je in huis moet hebben voor het routinematig schoonmaken van marmer, is het altijd goed om de instructies van de verkoper te kennen. Over het algemeen kun je echter veilig milde afwasmiddelen of steenreinigingsproducten met een neutrale pH gebruiken.

In beide gevallen moeten deze worden gebruikt met zachte doeken. 

 1. Maak de doek vochtig
 2. Giet/spuit er een kleine hoeveelheid van het aangegeven schoonmaamiddel op
 3. Voorzichtig wrijven
 4. Een andere vochtige doek gebruiken (of de eerste grondig uitspoelen en uitwringen) om vuil en zeepresten te verwijderen.
 5. Afdrogen met een droge microvezeldoek met ronddraaiende bewegingen.

Als er echter vuilresten zijn die er met het middel alleen niet afkomen, gebruik dan een schraper, die uiterst voorzichtig moet worden gebruikt. Hij moet niet schuin op het oppervlak worden geplaatst, maar onder een zeer steile hoek, om het vuil af te schrapen en op te tillen.

Wanneer gemorste vloeistoffen moeten worden verwijderd, dep dan met keukenpapier of droge doeken, in plaats van te wrijven, en ga dan te werk zoals aangegeven. Gebruik in ieder geval nooit grote hoeveelheden water en laat oppervlakken nooit te lang nat.

Dit soort advies geldt ook voor vloeren, tafelbedekkingen of andere oppervlakken. Met name als het misschien gaat om tafels of aanrechten die niet worden gebruikt om te werken en te koken, is het het beste om ze altijd te beschermen met onderzetters en andere soortgelijke accessoires, zodat ze niet in contact komen met voorwerpen die sporen kunnen achterlaten, en ook beter beschermd zijn tegen vloeistoffen en vuil die op het marmer zelf worden gemorst.

Advertisement

Te gebruiken en te vermijden middelen

Te gebruiken en te vermijden middelen

ShatteredAutumn/Reddit

Middelen die geschikt zijn voor het schoonmaken van marmer zijn, zoals reeds gezegd de volgende:

 • mild afwasmiddel,
 • microvezeldoeken (of tenminste zachte doeken die geen pluisjes achterlaten),
 • stofdoeken,
 • waterstofperoxide (12% in het algemeen, 3% voor meer hardnekkige vlekken),
 • marmer dichtingsmiddel (bij krassen of wanneer je een beschermende laag wilt herstellen),
 • zeer fijne staalwol (alleen #0000, en alleen voor het gladmaken van lichte krassen).

Daarentegen moet je het gebruik van het volgende vermijden:

 • Azijn
 • Glasreinigingsproducten
 • Elk schurend voorwerp

Met deze verzorging kun je marmer een lange levensduur geven zonder een beroep te moeten doen op deskundigen om het weer prachtig te maken!

Advertisement