Struikrozen: 7 nuttige tips om mooie rozen te kweken

door Natasja

05 April 2023

Struikrozen: 7 nuttige tips om mooie rozen te kweken
Advertisement

We zien ze vaak in parken, maar ze zien er ook mooi uit in tuinen, waar ze het landschap vullen met geurige plekken vol kleur: dit zijn de struikrozen, d.w.z. de planten die uitgroeien tot dichte struiken met rond gebladerte en - bij de juiste verzorging - vol rozen. Deze rozenfamilie verschilt dus van theehybriden of klimrozen en is ook perfect voor het aanleggen van perken of het opvullen van borders, en kan ook in potten worden gekweekt.

Deze rozen staan bekend om hun resistentie en teeltgemak, zodat ze gedurende het jaar niet zoveel inspanning vergen, maar je wel zullen belonen met hun schoonheid. Lees verder voor meer informatie over struikrozen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Waar ze te planten: rozen geven de voorkeur aan een bootstellng in de volle zon, waar ze dus minstens 6 uur per dag volledig verlicht zijn.
De grond moet goed draineren, maar toch rijk zijn aan voedingsstoffen (dus niet te veel stenen en niet te zuur).
Water geven: tijdens de warmste periodes van het jaar hebben ze een paar keer water geven per week nodig, te beginnen (meestal) in het late voorjaar, terwijl het water geven vanaf het einde van de zomer kan worden verminderd, zodra de temperaturen dalen, en tijdens de winter kan het water geven worden onderbroken.
Wanneer ze volgroeid zijn, hebben ze steeds minder water nodig.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wanneer ze in de grond worden gezet, moet er een gat worden gegraven dat even breed is als de pot waarin ze worden geplant, zodat ze vervolgens tot aan de kraag met aarde worden bedekt, zonder meer uit te komen dan in de pot. Vraag echter altijd aan degene die je het exemplaar verkoopt of het al tijd is om ze te verplaatsen naar de grond of naar grotere plantenbakken: dit moet over het algemeen worden vermeden als het erg warm is, en wordt alleen urgent als de plant inmiddels te groot is voor de pot waarin hij staat.

Als ze in het vroege voorjaar worden geplant, wanneer ze nog slapend zijn, kun je ook proberen de wortels heel voorzichtig breder te maken, zodat ze later de grond beter kunnen opnemen. In ieder geval moet je bij het graven van het gat waarin de plant komt te staan, de grond die onder en rond de wortels blijft liggen, losmaken, zodat de wortels gemakkelijker hun weg kunnen vinden.

Meststoffen: bij rozen moet je altijd chemische meststoffen vermijden en de voorkeur geven aan organische alternatieven. Een van de meest aanbevolen is leonardiet.

Snoeien: uitgebreid snoeien is niet nodig, behalve het verwijderen van droge takken, vooral aan het eind van de zomer en het eind van de winter. En zodra de bloeiperiode voorbij is, moeten de gedroogde bloeiwijzen worden verwijderd, waarbij alleen de stengel waar ze aan hangen wordt weggeknipt.

Veel tuinplezier!

Advertisement