Een glanzende oven met slechts 1 natuurlijk product: zo doe je dat

door Natasja

07 April 2023

Een glanzende oven met slechts 1 natuurlijk product: zo doe je dat
Advertisement

Het schoonmaken van de oven is een van die vervelende huishoudelijke taken waarbij je geneigd bent het uit te stellen. Toch is het een klus die vaak gedaan moet worden omwille van de hygiëne en de goede werking van het apparaat.

Er bestaan veel methoden en producten voor een grondige en diepe reiniging, vooral aan de binnenkant. Deze variëren van het gebruik van chemische schoonmaak- en ontkalkingsmiddelen die in de winkel verkrijgbaar zijn, tot meer natuurlijke, maar daarom niet minder waardevolle, zelfgemaakte oplossingen.

Hier is er een die wel eens doorslaggevend zou kunnen zijn, want deze is snel, doeltreffend en ecologisch.

Advertisement
katherine124/Reddit

katherine124/Reddit

Voor het schoonmaken van de oven kiezen velen voor chemische reinigingsmiddelen, die zeer reinigend zijn maar stoffen bevatten die niet milieuvriendelijk en soms zelfs schadelijk zijn. Er zijn daarentegen mensen die, zowel bij dit als bij andere huishoudelijke taken, de voorkeur geven aan het gebruik van natuurlijke stoffen en methoden die de reinheid garanderen zonder hun toevlucht te nemen tot controversiële chemische middelen.

Vooral voor de oven wordt vaak gekozen voor de combinatie van azijn en baking soda of citroen en baking soda. Dit zijn ongetwijfeld goede bondgenoten die samen een chemische reactie teweegbrengen die reinigingskracht kan genereren. Maar hier tonen we je een methode die nog minder tijd en moeite kost, met slechts één van de genoemde producten: citroen.

Advertisement
kinoko_noyama/Reddit

kinoko_noyama/Reddit

Met een paar citroenen en wat water kun je de oven uitstekend ontvetten. Vul een bak van aluminium of een ander materiaal dat in de oven geplaatst kan worden met water en verdun er het sap van een paar citroenen in. Plaats de oplossing in de oven, zet hem aan op een temperatuur tussen 120° en 150° en doe het deurtje dicht. Laat het, met de oven aan, ongeveer een half uur staan. Naarmate de oplossing verdampt, zal ze zich afzetten op de binnenwanden en zal de reinigende en ontvettende werking van de citroen zijn werk doen. Na afloop van de ingestelde tijd open de oven en laat hem afkoelen. Vervolgens kun je met een vochtige doek alle vet- en vuilresten wegvegen en een aangename citroengeur achterlaten.

Het is een volledig ecologische en natuurlijke oplossing die, als je het zorgvuldig en consequent gebruikt en ervoor zorgt dat het vuil zich niet ophoopt of verhardt, de oven schoon en geurig houdt. Je moet het gewoon eens proberen!

Advertisement