Flatscreen-tv: 4 handige tips om hem schoon te maken

door Natasja

24 April 2023

Flatscreen-tv: 4 handige tips om hem schoon te maken
Advertisement

De stoflaag, de vingerafdrukken van een of andere uitbundige bewoner, de strepen die achterblijven als je snel of slecht schoonmaakt: al deze sporen verschijnen vaak op de platte schermen van televisies, het model televisie dat tegenwoordig overal ter wereld of bijna overal aanwezig is. En op den duur, als je niet zorgt voor de reiniging van deze vaak dure en in ieder geval vrij kwetsbare toestellen, wordt de opeenhoping van stof en vuil duidelijk.

Dit betekent niet alleen dat de beeldkwaliteit in het gedrang komt, maar ook dat je bij het schoonmaken schade riskeert, als je het verkeerd aanpakt, misschien denkend dat je het juiste doet. Het is daarom de moeite waard om enkele tips in gedachten te houden om de flatscreen-tv zo goed mogelijk en zonder risico's schoon te maken, en deze tips - het spreekt vanzelf - zijn ook nuttig voor computermonitoren of andere elektronische schermen in huis.

In elk geval raden we je aan de handleiding van de fabrikant te raadplegen, die specifieke richtlijnen voor het reinigen van schermen kan aangeven, die de voorkeur verdienen indien ze in strijd zijn met andere aanwijzingen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat heb je nodig:

  • Een zachte microvezeldoek
  • (optioneel) mild afwasmiddel
  • Gedestilleerd water
  • Witte schoonmaakazijn

Hoe te werk gaan:

  1. Schakel de tv uit. Het is essentieel dat het te reinigen apparaat van de stroom is losgekoppeld wanneer je wilt schoonmaken - vooral als je een vloeibaar product gaat gebruiken.
  2. Veeg voorzichtig met de microvezeldoek om stof te verwijderen. Er mag geen druk worden uitgeoefend, omdat anders de vloeibare kristallen kunnen worden beschadigd en de beeldkwaliteit kan worden aangetast.

Als je echter strepen of vingerafdrukken ziet, d.w.z. olieachtig vuil dat niet gewoon door afstoffen kan worden verwijderd, ga dan als volgt te werk:
3. Spuit gedistilleerd water op de doek, zodat deze nauwelijks vochtig is, en wrijf vervolgens voorzichtig, altijd zonder druk uit te oefenen. Controleer altijd de aanwijzingen in de productiehandleiding, die het gebruik van vloeistoffen soms uitdrukkelijk verbiedt.

Als het vuil hardnekkig is:
4. Vul de spuitfles met gedistilleerd water, voeg een druppel afwasmiddel toe en schud een beetje om te mengen. Spuit dit mengsel op de doek en veeg vervolgens de vuilvlekken weg.
Neem vervolgens een andere schone doek en bevochtig die met alleen water om voorzichtig 'af' te 'spoelen'.
Gebruik een derde droge doek om alles te drogen. Je moet altijd voorkomen dat druppels langs het scherm naar beneden glijden, dus gebruik minimale hoeveelheden vloeistof en sta klaar om ze onmiddellijk te drogen.

Alleen als deze methode niet effectief is, opnieuw na controle van de productiehandleiding, gebruik azijn.
Meng gelijke delen gedistilleerd water en azijn in de fles en spuit altijd eerst op de doek, nooit direct op de TV.

Advertisement