Citroenzuur in de wasmachine: 3 toepassingen voor glanzend wasgoed

door Natasja

04 April 2023

Citroenzuur in de wasmachine: 3 toepassingen voor glanzend wasgoed
Advertisement

De een wat meer, de ander wat minder, we hebben allemaal te maken met wasgoed gedurende de week, en het voortdurende gebruik van de wasmachine brengt je er ook toe deze zorgvuldig te onderhouden. Zowel bij de keuze van de producten als bij het onderhoud moet je dus zorgvuldig te werk gaan. Er zijn veel nuttige middelen op de markt die speciaal voor deze doeleinden zijn ontworpen, maar soms kun je dit ook compenseren met DIY middelen.

Onder de gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten van natuurlijke oorsprong die in deze omstandigheden uitkomst bieden is citroenzuur. Het kan ontvetten en werkt tegen kalkaanslag en wordt vaak gebruikt in een groot aantal huishoudelijke schoonmaakproducten. Ook in verpakte producten, waar het soms met afkortingen wordt aangeduid (bijvoorbeeld E330 in Europa). Het is een geldige vervanger voor azijn (die weliswaar van natuurlijke oorsprong is, en ook in voedsel wordt gebruikt, maar meer vervuilt), en kan op verschillende manieren worden gebruikt voor een betere was. Laten we er hieronder enkele bekijken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor zachtere kleding

Citroenzuur werkt zeer goed als wasverzachter, omdat het resten kan verwijderen die zich tussen de vezels van stoffen ophopen bij gebruik van zeer alkalische wasmiddelen. In dit geval kan je het het beste toevoegen na de hoofdwas, d.w.z. vóór de laatste spoeling.

Voor een meer geconcentreerde formule, verdun 200 gram citroenzuur in 800 ml water. Voor een mildere formule (aanbevolen) gebruik 150 gram in een liter water. In beide gevallen kun je enkele druppels van een essentiële olie toevoegen: met de natuurlijke geur van citroenzuur combineren citroen, lavendel of munt goed.

Tegen kalkaanslag

In huizen waar het water erg hard is, is het af en toe toevoegen van citroenzuur tijdens het wassen een manier om kalkaanslag te verwijderen. Pas echter op dat je dit niet te vaak doet: net als bij azijn riskeer je rubberen onderdelen te beschadigen. Als je de voorkeur geeft aan de lege wasmethode, doe dat dan eens per maand, met een glas citroenzuur verdeeld over de trommel en het wasbakje, draaiend op een cyclus met hoge temperatuur.

Moeilijke vlekken voorwassen

Wanneer je hardnekkige vlekken op je kleding opmerkt, en je wilt er zeker van zijn dat het wasgoed optimaal functioneert, behandel de kleding dan voor met citroenzuur.

1. Vul een teil met heet water.
2. Voeg citroenzuur toe: denk eraan dat je 100 gram nodig hebt voor elke liter gebruikt water.
3. Dompel de te wassen kleding onder.
4. Laat het 12 uur weken (of tot de vlek vervaagt)
5. Beweeg de kleding af en toe en wrijf zachtjes over de vlek.
6. Spoelen, uitwringen en vervolgens de gewone was doen.

Het is echt de moeite waard om wat citroenzuur in huis te hebben!

Advertisement