SOS witte schoenen: methoden om ze schoon te maken en weer als nieuw te maken

door Natasja

02 April 2023

SOS witte schoenen: methoden om ze schoon te maken en weer als nieuw te maken
Advertisement

Er zijn outfits die niet dezelfde impact zouden hebben zonder witte sneakers om ze af te maken: ze zijn een echte troefkaart in de kledingkast, de echte must-have. Of ze nu van canvas, leer of kunstleer zijn, eleganter of puur sportief, witte sneakers zijn altijd nuttig en kunnen echt bij een oneindig aantal verschillende looks en stijlen passen.

Ze hebben echter ook het nadeel dat ze het snelst vuil worden: stof of vuil op straat, waterdruppels, de zool die tegen een oppervlak schuurt of de occasionele stoot van andere voetgangers zijn veel voorkomende gebeurtenissen die sporen achterlaten op de verschillende delen van de schoen. De onderkanten worden het eerst vuil, maar ook het bovenwerk is nooit helemaal vrij van vlekken of kringen. Heel vaak is het echter mogelijk om met wat ad hoc ingrepen de witheid van de favoriete schoenen te herstellen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Schoenen van canvas of met mesh inzetstukken

Je kunt ze in de wasmachine wassen, net als die zonder leren of soortgelijke inzetstukken, maar het valt niet te ontkennen dat dit elk schoeisel zwaarder belast, waardoor de verschillende onderdelen vaak loskomen. Als alternatief kunje dit proberen, zorg voor het volgende:

  • Een tandenborstel
  • Afwasmiddel of een mild wasmiddel
  • Microvezel doeken
  • Bleekmiddel
  • Wonderspons

Zo gaat je te werk:

1. Veters verwijderen.
2. Borstel het grootste deel van het vuil weg.
3. Giet lauw water en een paar druppels zeep in een kom. Als je wilt, kun je ook een paar druppels bleekmiddel toevoegen.
4. Doordrenk de doek, wring hem goed uit en ga ermee over de te wassen delen (denk eraan handschoenen te dragen, vooral als je bleekmiddel gebruikt).
5. Schrob vooral met de borstel op moeilijke plekken.
6. Gebruik voor rubberen randen en afwerkingen een wonderspons. Deze moeten altijd nat zijn en uitgewrongen alvorens te wrijven om sporen op schoenen te wissen.
7. Zorg ervoor dat er geen zeepresten op het bovenwerk achterblijven door af te spoelen/af te nemen met een schone, vochtige doek.
8. Was de veters met de hand met zeep (en eventueel een beetje bleekmiddel).
9. Laat ze aan de lucht drogen. Je kunt de schoenen ook opvullen met kranten of iets dergelijks, zodat het interne vocht eerst wordt opgenomen en de schoenvorm niet wordt verpest.

Leren of kunstleren schoenen

Deze kunnen niet in de machine worden gewassen. In plaats daarvan heb je het volgende nodig:

  • Leer schoonmaakmiddel. Of een milde zeep (afwasmiddel of Marseillezeep).
  • Schoenenborstel
  • Microvezeldoek

1. Ook hier, veters verwijderen en vervolgens grondig borstelen om vuil en stof te verwijderen.
2. Met een schone doek het middel verdelen en schoonmaken door zachtjes te wrijven. Je kunt ook speciale borstels met zachte haren gebruiken.
3. Een andere zachte doek licht bevochtigen en het overtollige product wegvegen.
4. Gebruik onmiddellijk een derde microvezeldoek om te drogen.

Voor de randen van de zool, als die van rubber zijn, kun je altijd een wonderspons gebruiken. Of een pasta van water en baking soda, ingewreven met een oude tandenborstel.

Klaar om je schoenen weer als nieuw te maken?

Advertisement