Nuttige tips voor een altijd glanzend en schoon afdruiprek

door Natasja

31 Maart 2023

Nuttige tips voor een altijd glanzend en schoon afdruiprek
Advertisement

Het afdruiprek is een zeer nuttig hulpmiddel in de keuken, omdat het je in staat stelt borden, glazen en keukengerei op te bergen zonder dat je ze na elke afwasbeurt hoeft af te drogen. Dit bespaart veel tijd bij het opruimen van de keuken na de maaltijd, of je nu met de hand afwast of de vaatwasser gebruikt.

Het voortdurende contact met water betekent echter ook dat dit nuttige hulpmiddel vaak moet worden gereinigd, omdat er zich vlekken en kalkaanslag kunnen ophopen, die zeer zichtbaar en vervelend zijn, vooral op metalen modellen. Dus hoe zorg je ervoor dat het afdruiprek altijd schoon en glanzend is?

We stellen hieronder enkele zeer doeltreffende natuurlijke remedies voor met uitstekende resultaten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Allereerst raden we je aan het afdruiprek te demonteren om het af te wassen, zodat je gemakkelijk bij alle onderdelen kunt en ervoor kunt zorgen dat deze perfect schoon en glanzend zijn. Dit maakt ook de volgende stap, het drogen van het afdruiprek, gemakkelijker. Door het afdruiprek goed te drogen voordat je het weer in gebruik neemt, is het langer schoon en voorkom je schimmel en roest.

We leggen nu uit hoe je verschillende afdruiprekken schoonmaakt, afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn:

  • Houten afdruiprekken: dit is het moeilijkste type om schoon te maken, vanwege de fijnheid en poreusheid van het materiaal waarvan het gemaakt is. We raden je aan een oplossing van water en witte azijn in gelijke delen te bereiden en deze rechtstreeks op het oppervlak te sproeien en ongeveer 30 minuten te laten inwerken. Dit type afdruiprek moet perfect worden gedroogd, omdat het anders heel gemakkelijk is dat schimmel er wortel schiet; daarom raden we je aan het aan de lucht te laten drogen, bij voorkeur in het zonlicht, dat zal helpen dit te voorkomen.
  • Metalen afdruiprek: in dit geval is het grootste risico roest, wat ook gemakkelijk te voorkomen is door zorgvuldig drogen. Je kunt het dagelijks schoonmaken met een schuursponsje en een beetje afwasmiddel, maar voor een grondiger reiniging kun je beter vertrouwen op baking soda. Vorm een dikke pasta door deze te mengen met lauw water en besprenkel het hele oppervlak met ronddraaiende bewegingen. Laat 30 minuten inwerken en spoel daarna af met veel water. Voeg bij hardnekkig vuil ook witte azijn toe, waarmee je de moeilijkste korsten kunt verwijderen. Onmiddellijk drogen met een zachte doek.
  • Kunststof afdruiprek: kunststof afdruiprekken hebben ook een poreus oppervlak, zodat ze de neiging hebben veel vuil op te hopen, dat moeilijk te verwijderen is. Daarom adviseren we de reinigende werking van baking soda te combineren met de ontsmettende werking van citroensap. Bestrooi het oppervlak met baking soda en wrijf het in met een halve citroen, laat het vervolgens ongeveer 30 minuten zitten. Bij zeer hardnekkig vuil schrobben met een tandenborstel. Spoel af en droog onmiddellijk.

Wat voor soort afdruiprek heb jij? Hoe maak je het meestal schoon?

Advertisement