Het huis netjes houden: 3 dingen waar we moeilijk afstand van kunnen doen, maar wat we wel zouden moeten doen

door Natasja

31 Maart 2023

Het huis netjes houden: 3 dingen waar we moeilijk afstand van kunnen doen, maar wat we wel zouden moeten doen
Advertisement

Als we de houding tegenover orde beschouwen, kunnen we de mensen in twee grote categorieën verdelen: mensen die van opgeruimd houden en slordige mensen. Elk van de twee groepen is op zijn beurt weer onderverdeeld in kleinere en kleinere groepen, afhankelijk van de specifieke kenmerken van elk van hen, maar er is één ding dat alle leden van elk van de twee macrocategorieën verbindt.

Bij de slordige mensen is de gemeenschappelijke noemer de gewoonte om voorwerpen te verstrooien en het moment uit te stellen waarop ze hun rechtmatige plaats in huis vinden. Een andere gemeenschappelijke factor is de min of meer voor de hand liggende neiging om dingen op te hopen, waarbij men moeite heeft om afstand te doen van zijn voorwerpen, zelfs oude en ongebruikte.

Er zijn 3 voorwerpen waar elke zichzelf respecterende slordige persoon altijd moeite mee heeft om ze weg te doen, we noemen ze in dit artikel.

Advertisement

1. Kunstwerken van kinderen

1. Kunstwerken van kinderen

Creativo

Elke ouder weet hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van de kunstwerken van hun kinderen. Vaak zijn tekeningen, beelden en prenten geschenken die onze kinderen van school meegebracht, bij hun grootouders hebben gemaakt of herinneren ze ons aan zorgeloze dagen die we met hen hebben doorgebracht. Ze allemaal bewaren zou echter kunnen leiden tot een buitensporige opeenhoping die onvermijdelijk nog meer rommel zou veroorzaken.

Het is niet nodig om alles weg te gooien: je hoeft alleen de meest betekenisvolle werken te bewaren, die waarmee je een speciale band hebt of die specifieke, prettige herinneringen oproepen. Je zou een elegante en creatieve manier kunnen vinden om ze te bewaren, misschien in een versierde doos of plastic bak.

Advertisement

2. Speelgoed

2. Speelgoed

Creativo

Nog steeds over kinderen gesproken, speelgoed levert een andere belangrijke bijdrage aan het creëren en in stand houden van rommel. Er zijn zoveel mogelijkheden om nieuw speelgoed te krijgen van ouders, grootouders, tantes, ooms, vrienden en familieleden, en als ouders blijven verzuimen om te selecteren, bestaat al snel het gevaar dat ze in elke kamer van het huis overweldigd worden. Daarom is het belangrijk regelmatig de speelkamer van onze kinderen te controleren, het speelgoed dat ze nog gebruiken te selecteren en het speelgoed dat zijn langste tijd gehad heeft weg te doen.

Als je niet graag alles weggooit, kun je het weggegooide speelgoed in 3 groepen verdelen

  • kapot speelgoed, bestemd voor de vuilnisbak of, indien mogelijk, voor recycling;
  • zeer gebruikt maar nog in goede staat verkerend speelgoed, dat je kunt schenken aan een kleuterschool of kindervereniging;
  • weinig of geen gebruikt speelgoed, in zeer goede of goede staat, dat kan worden doorverkocht.

Je kinderen zullen gelukkiger zijn met weinig!

3. Kleding

3. Kleding

Creativo

Tenslotte sluiten we af met een grote klassieker op het gebied van hamsteren: kleding. We weten zeker dat zelfs de meest opgeruimde persoon, als hij of zij zijn of haar kledingkast opent, tussen zijn of haar kleren een paar artikelen vindt die hij of zij al jaren niet meer heeft gedragen, maar waar hij of zij maar niet vanaf kan komen.

Kledingkasten zijn het eerste waar je aan moet denken als je besluit op te ruimen, omdat je daarmee snel kunt ordenen en je kunt ontdoen van veel overbodige spullen, waardoor je de juiste instelling krijgt om verder te gaan met de meer bewerkelijke taken. Het gebeurt vaak dat kleren zich ophopen, vooral als je graag steeds nieuwe kleren koopt, omdat je gewoon vergeet wat je hebt en wat past. Veel oude kleren zijn ook geladen met een sterke emotionele connotatie en je blijft ze vaak houden ondanks het feit dat ze je niet meer passen, in de ijdele hoop dat je er ooit weer in kunt. De beste manier om het hoofd koel te houden en een goede start te maken, is te beginnen met het weggooien van die kleding.

Nuttige tips

Nuttige tips

Creativo

Tot slot laten geven we je enkele kleine, nuttige tips voor succesvol opruimen:

  • als je moeite hebt om van een bepaald voorwerp afstand te doen, vraag jezelf dan af waarom je dit doet; er zijn meestal 3 redenen: geld, schuldgevoel en emotionele gehechtheid. Het identificeren van de oorzaak zal je helpen de oplossing te vinden;
  • neem regelmatig de tijd om te inventariseren wat je in huis hebt; zo voorkom je dat je je overweldigd voelt als je voor de immense taak staat om alles in één keer op te ruimen, misschien bij een verhuizing;
  • Concentreer je bij het opruimen op de kwaliteit van wat je bewaart en niet op de kwantiteit van wat je weggooit: door kapotte of ongebruikte voorwerpen weg te gooien, geef je meer ruimte aan alles waar je van houdt, wat nuttig voor je is en wat je gelukkig maakt.

Klaar om je huis op te ruimen?

Advertisement