7 natuurlijke alternatieven voor luchtverfrissers voor een huis dat een heerlijke geur heeft

door Natasja

19 April 2023

7 natuurlijke alternatieven voor luchtverfrissers voor een huis dat een heerlijke geur heeft
Advertisement

We zijn het er allemaal over eens dat een aangenaam geurende woning gezelliger en aangenamer is dan een huis waar voortdurend onaangename geuren hangen, maar de luchtverfrissers die tegenwoordig te koop zijn, zijn vaak erg sterk en kunnen hinderlijk zijn, vooral voor mensen met een gevoelige of sterk ontwikkelde reukzin.

Er zijn echter tal van manieren om van ons huis een gastvrije en geurige plek te maken zonder luchtverfrissers te gebruiken, hetzij door onaangename geuren te voorkomen of te elimineren, hetzij door natuurlijke producten te gebruiken die minder scherp zijn dan chemische en commerciële equivalenten.

We stellen hieronder 7 alternatieven voor luchtverfrissers voor waarmee je huis altijd lekker zal ruiken.

Advertisement

1. Weg met onaangename geuren

1. Weg met onaangename geuren

Creativo

De eerste stap om altijd een lekkere geur in huis te hebben, is het elimineren van alles wat onaangenaam is. Daarom is het belangrijk om alle kamers elke dag goed te ventileren, vooral na het koken, zodat de luchtverversing een frisse wind door de woning laat waaien. Zelfs in de winter is het belangrijk om minstens 15 minuten per dag met de ramen open te staan, zodat de lucht niet alleen vrij is van onaangename geuren, maar ook gezonder. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, om warmteverlies te minimaliseren en de kamer de tijd te geven om op te warmen tijdens de warmste uren van de dag.

Vooral als je in de stad, aan drukke wegen of in de buurt van industriële installaties woont, kun je ook overwegen luchtreinigers aan te schaffen, waarmee je niet alleen de meest hardnekkige geuren kunt verwijderen, maar ook alle allergenen en verontreinigende stoffen.

Advertisement

2. Baking soda

2. Baking soda

Creativo

Een andere uitstekende methode voor het elimineren van onaangename geuren is het gebruik van baking soda, vooral in kleine, afgesloten ruimtes. Als in elke kamer van het huis een kleine kom met het veelzijdige poeder wordt bewaard, worden de beste resultaten verkregen door in te grijpen bij de bron van onaangename geuren. Groen licht dus voor baking soda in koelkasten, schoenenkasten, kasten en bergingen zonder ramen, en voor het gebruik ervan bij het schoonmaken van het huishouden.

Door baking soda op tapijten en matrassen te strooien voordat je ze stofzuigt, worden ze ook schoner en de lucht frisser.

Desgewenst kun je ook een paar druppels essentiële olie of gemalen of verpulverde kruiden of specerijen aan de baking soda toevoegen om de geur in de kamer te verspreiden.

3. Schoonmaakroutines

3. Schoonmaakroutines

Creativo

Zodra onaangemake geuren zijn verwijderd, is het belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze opnieuw ontstaan. Als er situaties zijn die niet te vermijden zijn, zoals bij het bereiden van maaltijden, kan een strikte schoonmaakroutine helpen om de lucht in huis langer fris te houden.

Het zou bijvoorbeeld een goed idee zijn om vuile borden niet in de gootsteen te laten staan en ze onmiddellijk af te wassen of in de vaatwasser te doen.

Ook het afval speelt hier een belangrijke rol. Ververs het regelmatig en let daarbij vooral op de organische fractie, die door ontbinding gemakkelijk vloeistoffen kan lekken, en zorg ervoor dat het altijd in goed gesloten bakken wordt bewaard en vaak wordt schoongemaakt.

Vooral in zeer vochtige gebieden en in oude huizen kan stilstaand vocht gemakkelijk een vochtige geur en schimmel ontwikkelen. Om dit te voorkomen is het belangrijk meer nadruk te leggen op luchtverversing en ervoor te zorgen dat alle oppervlakken zo droog mogelijk blijven.

4. Richt je huis in met planten

4. Richt je huis in met planten

Creativo

Kamerplanten maken het huis niet alleen mooier, ze helpen ons ook de lucht schoner te houden. Veel soorten zijn in staat om verontreinigende stoffen te verwijderen en als je ervoor kiest om geurende planten zoals eucalyptus of lavendel of bloemen te kweken, verspreiden ze ook hun aangename geur in de kamers.

Wees alleen voorzichtig met water geven: naast ongemak voor je groene vrienden, kan overmatig water geven ook leiden tot de ontwikkeling van schimmel en hun onaangename geur!

5. Essentiële oliën

5. Essentiële oliën

Creativo

Essentiële oliën zijn uitstekende natuurlijke ingrediënten om je huis te parfumeren. Je kunt ze in de winter in de luchtbevochtigers van de radiator doen, of een diffuser gebruiken, of een paar druppels op wat baking soda gieten en in een hoek van de kamer laten staan.

Je kunt ook een geurig reinigingsmiddel en ontsmettingsmiddel maken door een paar druppels essentiële olie in een spuitfles met witte azijn te gieten. De schoonmaakbeurt zal een geurig spoor achterlaten!

Advertisement

6. Natuurlijke luchtverfrissers

6. Natuurlijke luchtverfrissers

Creativo

Er zijn ook veel natuurlijke alternatieven voor commerciële luchtverfrissers. Je kunt ze kant-en-klaar in de winkel vinden of ze zelf maken met essentiële oliën of een mengsel daarvan in plantaardige olie of alcohol voor gebruik als spray of in een verstuiver.

Je kunt ook kiezen voor geurkaarsen van natuurlijke ingrediënten of ze zelf maken van kruiden, citrusvruchten en essentiële oliën.

Kleine zakjes met specerijen, citrusschillen, kruiden en bloemen kunnen ook helpen om een heerlijke geur in de kamer te verspreiden, vooral in heel kleine ruimtes zoals badkamers, kledingkasten en bergingen.

7. Gebruik van sterke producten

7. Gebruik van sterke producten

Creativo

Als je echt niet zonder geparfumeerde schoonmaakmiddelen of luchtverfrissers kunt, kun je kiezen voor natuurlijke alternatieven, die meestal minder sterk geuren. Of je kunt ze in kleine hoeveelheden gebruiken door ervoor te zorgen dat je tijdens het gebruik ervan de ramen openzet om de impact ervan te verminderen. Tot slot kun je het beste producten met bleekmiddel of chemische parfums vermijden.

Welke methode verkies jij om het huis lekker te laten ruiken?

Advertisement