6 voedingsmiddelen die je nooit vacuüm moet verpakken

door Natasja

24 Maart 2023

6 voedingsmiddelen die je nooit vacuüm moet verpakken
Advertisement

Na de uitvinding van koelkasten en diepvriezers is de volgende stap die velen van ons helpt om voedsel langer te bewaren toch zeker vacuümverpakking. Door dit toe te passen kunnen we voedsel langer vers houden dan wanneer we het gewoon in de koelkast leggen, en als we het invriezen is er het bijkomende voordeel dat we ruimte hebben voor veel meer voedsel, aangezien vacuümverpakking het volume van voedselverpakkingen sterk vermindert.

Je kunt dus elke keer dat je boodschappen doet gebruik maken van deze techniek, zodat je het niet te vaak hoeft te doen en financiën en tijd beter kunt beheren. Alles wat je nodig hebt is een vacuümverpakkingsmachine, en er zijn vacuümverpakkingsmachines voor alle smaken en budgetten te koop. Maar wanneer moet je niet vacuümverpakken? Hieronder staan enkele voedingsmiddelen die niet vacuüm verpakt kunnen worden.

Advertisement
Reddit

Reddit

  • Kazen met gebloemde korst: bepaalde halfrijpe kazen, die zachte kazen met de typische witachtige en licht harige korst (denk aan de beroemde brie, en vele toma-kazen uit vele landen), kunnen niet vacuüm worden verpakt. Je verpest de textuur en de smaak. Daarvoor heb je kaaspapier nodig, dat ze, zeker in niet te grote porties, probleemloos een week bewaart. Belangrijk is dat de zachte binnenpasta wordt afgedekt, zodat hij niet uitdroogt in contact met de lucht.
  • Verse kazen: ook voor zeer verse, ongerijpte kazen (alle vochtige, zachte en romige kazen - van mozzarella tot ricotta, en vele andere) verdient het de voorkeur geen vacuümverpakking te gebruiken. Deze moeten snel worden geconsumeerd, meestal binnen 2 tot 4 dagen.
  • Verse champignons: je zou het misschien niet denken, maar champignons bederven sneller wanneer ze vacuüm verpakt zijn. Je kunt ze beter in de koelkast bewaren en snel consumeren. Ze kunnen wel worden ingevroren, hoewel ze dan alleen gekookt mogen worden gegeten.
  • Verse bananen: als je een restje bananen hebt dat je niet wilt laten bederven voordat je ze kunt consumeren, is vacuümverpakken helaas niet de oplossing. Net als champignons rotten ze snel in een anaërobe omgeving.
  • Hele appels: appels kunnen vacuüm worden verpakt, maar alleen als ze in plakjes worden gesneden en besprenkeld met citroensap, waardoor ze beter worden bewaard.
  • Uien en knoflook: net als bij champignons kunnen deze groenten, eenmaal vacuüm verpakt, worden aangetast door de groei van bacteriën met ernstige gezondheidsrisico's tot gevolg. Je kunt ze beter buiten bewaren tot ze gesneden (of geschild) zijn en in het laatste geval toch binnen een dag of twee gebruiken.

Gesneden vleeswaren, belegen kazen, bepaalde vleessoorten en verse vis kunnen daarentegen wel vacuüm worden verpakt. Hoe vaak gebruik jij deze methode voor je boodschappen?

Advertisement