Ontdek hoe je de vijgenboom kunt snoeien voor overvloedig en smakelijk fruit

door Natasja

27 Maart 2023

Ontdek hoe je de vijgenboom kunt snoeien voor overvloedig en smakelijk fruit
Advertisement

Een vijgenboom (Ficus carica L.) is een uitstekende aanwinst voor veel tuinen: het zijn rustieke, langlevende en winterharde planten die niet zo hoog worden als sommige torenhoge coniferen, maar eerder de vorm van een zeer grote struik aannemen omdat ze van onderaf scheuten produceren (uitlopers). Ze hebben niet veel verzorging nodig, maar juist omdat ze vrij krachtig groeien, is het nodig hun uitbundigheid van tijd tot tijd in te tomen, vooral als je niet veel ruimte hebt.

Zoals bij alle fruitplanten moet het snoeien echter voorzichtig gebeuren om de productiviteit van de plant niet aan te tasten en de gezondheid niet in gevaar te brengen. Hieronder volgen enkele nuttige tips voor het snoeien van de vijgenboom voor overvloedig en smakelijk fruit.

Advertisement
Red4Arsenal/Reddit

Red4Arsenal/Reddit

 

Bomen reageren in feite vaak niet goed op snoeien, maar de vijgenboom, gelukkig voor velen van ons, vindt dat niet zo erg, zelfs als hij elk jaar wordt gesnoeid. Als je maar niet overdrijft en het op het juiste moment doet.

De beste tijd om te snoeien is in de winter, wanneer de plant rust. Maar enige verduidelijking is nodig:

Je moet wachten tot de vijgenboom voldoende gegroeid is, dus snoei hem de eerste twee jaar niet.
Bij de eerste snoeibeurt, die meestal ingrijpender is, om de plant vorm te geven, kun je zelfs de hoogte halveren, zodat de plant een sterkere stam krijgt en ook het wortelstelsel versterkt.
Streef daarom de eerste jaren naar een hoofdstam en een paar grote, gezonde takken. Zo zullen die takken sterk zijn en het gewicht kunnen dragen van de vruchten die later komen.

 

Advertisement
Red4Arsenal/Reddit

Red4Arsenal/Reddit

Wat betreft de volgende snoei, die van latere jaren of nog later, aan het eind van de winter en vóór het volle voorjaar, worden gedaan, moet er worden geconcentreerd op het volgende:

  • droge of gebroken takken, die ook op andere momenten kunnen worden verwijderd om een gezonde plantengroei te bevorderen.
  • verwijder een paar takken in het midden om lucht en licht beter te laten stromen tussen de reeds gegroeide en sterkere takken. Dit is ook goed voor de stabiliteit van de plant.
  • als er veel uitlopers beginnen te groeien, verwijder ze dan aan de onderkant met schone sneden, of zelfs net onder het grondoppervlak. Tegen de tijd dat de hoofdplant gevestigd en versterkt is, stelen die alleen maar energie.
  • in de loop der jaren zijn ingrepen dan altijd alleen maar om in te dammen, om een evenwichtige vorm te behouden.

Let bij het snoeien ook op het gereedschap: zoals in alle gevallen waarin je planten verwondt, moeten de messen van het gereedschap perfect scherp en ook gesteriliseerd zijn.

Bovendien kan er bij het snoeien van vijgentakken gemakkelijk hars ontstaan, dat op de messen zelf terechtkomt. Houd dus alcohol en lappen klaar om de messen zo vaak mogelijk schoon te maken.

Klaar om je vijgenboom te verzorgen?

Advertisement