Niet alleen gazons: 7 alternatieven om de grond te bedekken en prachtige tuinen te ontwerpen

door Natasja

24 Maart 2023

Niet alleen gazons: 7 alternatieven om de grond te bedekken en prachtige tuinen te ontwerpen
Advertisement

Een tuin, in de collectieve verbeelding, is die groene ruimte waar men zich kan ontspannen in contact met de natuur, maar wel binnen de privacy van de eigen woning. Als er voldoende ruimte is, wordt dus heel vaak besloten om op een groot deel van het terrein een groen gazon aan te leggen, waarbij eventueel enkele andere delen worden ingericht met plekken om te eten of te ontspannen.

Gazons zijn dus de traditionele keuze waarmee het nooit mis kan gaan, maar ze vergen ook veel van het onderhoud: ze moeten op de juiste manier en met de juiste tussenpozen worden gemaaid en - vaak overvloedig - worden besproeid. Er zijn echter alternatieven die net zo mooi zijn en niet altijd even veeleisend qua verzorging. Ontdek er hieronder enkele.

Advertisement

Mulch

Soms strekt het gazon zich alleen uit rond de planten die een bloembed vormen, of tot de zijkanten van opritten en andere verharde gebieden. Waarom dan niet overwegen om de bodem te bedekken met mulch? Dit zijn organische materialen, zoals bepaalde soorten schors, die zorgen voor esthetische uniformiteit en tegelijkertijd, naarmate ze ontbinden, de bodem voorzien van nuttige voedingsstoffen. En er zijn ook veel decoratieve opties, met verschillende en zelfs kleurrijke materialen.

Advertisement

Grind en dergelijke

In druk bereden of belopen gebieden kan het gazon niet zo dik worden als een tapijt, maar hoef je het niet noodzakelijkerwijs te bedekken met bestrating. Je kan kiezen voor een middenweg, altijd natuurlijk, of het bedekken met grind, gravel en alle beschikbare alternatieven in termen van verschillende soorten stenen. Afhankelijk van het soort stenen, die zeer licht of zeer donker kunnen zijn, en zeer verschillende vormen en afmetingen kunnen hebben, kan men werkelijk schitterende en zeer elegante landschapsresultaten bereiken.

Een gazon, maar gemaakt van verschillende planten

Over het algemeen bestaat het gras dat voor gazons wordt gebruikt uit dunne, puntige bladeren, en er zijn verschillende min of meer winterharde soorten die in de meeste gevallen worden aanbevolen. Maar er zijn ook veel andere, minder gangbare soorten, zoals zelfs klaver, waardoor echt mooie, zelfs aangenaam bloeiende gazons ontstaan wanneer ze niet te vaak worden gemaaid.

Mos

Mos wordt door velen beschouwd als de vijand van open ruimtes, terwijl het in feite, waar het gemakkelijk en spontaan groeit, een uitstekend alternatief is voor gazon. Het is matig beloopbaar, zacht en elastisch, en houdt veel beter vocht vast. Het bespaart dus water, energie en geld dat anders aan meststoffen wordt besteed. Je hoeft alleen maar uit te zoeken welke mossen typisch zijn voor het gebied waar je woont, en op niet te zonnige plekken in de tuin zullen ze prachtig zijn om naar te kijken.

Leliegras

Er zijn planten, zoals de liriope, die meestal voor borders worden gebruikt. Ze vormen kluiten met lintvormige bladeren die het hele jaar door te zien zijn, hoewel ze vanaf het voorjaar het dikst zijn, en ze vullen zich in de nazomer met zeer fraaie bloemaren. Er is dus niets op tegen om tuinplekken waar je niet vaak loopt met deze planten te vullen. Je hoeft ze nauwelijks te bewerken en ze zijn het hele jaar door mooi. Het is wel aan te bevelen voor gebieden die niet onderhevig zijn aan langdurige droogte of extreem hoge temperaturen.

Advertisement

Bloeiende struiken en heesters

Een ander idee voor die kleinere stukken grond aan de zijkanten van lanen en verharde pleinen, en aan de randen van het gazon zelf: het landschap verlevendigen door een compositie van planten van verschillende hoogte, met de hoogste onderaan of in het midden, en steeds lager naarmate men dichter bij de begaanbare grond komt. Ook hier is het zaak na te gaan welke planten het beste passen bij de plaats waar men woont en het soort blootstelling waaraan ze gedurende de dagen en seizoenen zullen worden blootgesteld.

Wilde bloemen

In plaats van een gazon, een open plek vol bloemen van allerlei aard, als ware het de meest spontane natuur: het is misschien wel de meest schilderachtige en zeker de meest milieuvriendelijke keuze. Het vergt niet veel onderhoud (behalve het uitroeien van invasieve soorten zoals bramen en dergelijke), en als je ervoor kiest om soorten te zaaien die in verschillende tijden van het jaar bloeien, zorgt het voor schoonheid in elk seizoen. Het is ook de beste hulp die we aan het milieu kunnen geven, door bestuivende insecten alles te bieden wat ze nodig hebben om te overleven. En hun overleving is cruciaal voor die van ons!

Zou je een van deze alternatieven willen proberen?

Advertisement