Magnolia soulangeana: ontdek de bloem die de lente inluidt

door Natasja

25 Maart 2023

Magnolia soulangeana: ontdek de bloem die de lente inluidt
Advertisement

Als men over magnolia spreekt, bedoelt men meestal de magnolia grandiflora, een grote boom met grote witte bloemen en een onmiskenbare geur. Vaak denkt men echter aan een andere bloem, de kelkvormige bloem, getint met roze en lila: dit is Magnolia × soulangeana. Het is een kleine boom of grote struik die werkelijk alle aandacht naar zich toe weet te trekken wanneer de winter voor de rust van de rest van veel andere sierplanten in de tuin zorgt.

Dit type magnolia is ontstaan uit de kruising van twee Chinese soorten (magnolia liliflora en magnolia denudata) in de 19e eeuw. Het resultaat is een boom van grote sierwaarde, die langzaam groeit en zich eerst (aan het eind van de winter, soms al in februari) vult met opzichtige kelkvormige bloemen in tinten variërend van paars tot zeer lichtroze tot wit, en vervolgens grote, ovale, bladverliezende bladeren krijgt. Ontdek meer over deze prachtige plant.

Advertisement

De betekenis van de magnoliabloem

De betekenis van de magnoliabloem

todd6739/Reddit

Het zijn tamelijk winterharde planten die zich aan verschillende klimaten kunnen aanpassen, en aan hun bloemen wordt onder meer de betekenis van volharding toegeschreven. Ook zouden ze staan voor eeuwigheid, een lang leven (de bloemen blijven ongeveer drie weken staan), en vooral voor zuiverheid, adel en waardigheid.

Advertisement

Verzorging van de Magnolia × soulangeana

Verzorging van de Magnolia × soulangeana

Creativo

  • Blootstelling: ze moeten op een goed verlichte plaats staan, met ruimte om hen heen om te groeien en zonder planten die het licht van dichtbij kunnen verstikken, maar zonder direct door de zonnestralen te worden getroffen - vooral in warme perioden van het jaar. Ze verdragen ook niet goed koude tocht. Omdat ze een delicaat wortelstelsel hebben, kun je ze het beste meteen ingraven op de plaats in de tuin waar ze altijd zullen blijven, zonder ze te verpotten.
  • Grond: ze hebben licht zure grond nodig (hoewel ze licht alkalische grond verdragen), met turf en die voor het planten goed bemest is met rijpe mest. Er mag geen stilstaand water zijn, maar de grond moet wel vocht kunnen vasthouden (zoals bij vermenging met turf).
  • Water geven: ze moeten het eerste jaar en tot het derde jaar voorzichtig worden bewaterd. Vooral in de warme maanden zelfs een paar keer per week. Dan worden ze zelfstandig. Pas als de plant in perioden van langdurige droogte tekenen van lijden vertoont, moet worden ingegrepen.
  • Snoeien: ze mogen nooit gesnoeid worden, want de genezing duurt heel lang, en als je te veel snoeit, kunnen vooral jonge planten afsterven. Als ze jong zijn, kunnen ze houders nodig hebben om te voorkomen dat de stam door windvlagen buigt of breekt.

Zou je deze plant in je tuin willen zien?

Advertisement