14 geniale trucs voor de was om bij elke wasbeurt te onthouden

door Natasja

21 Maart 2023

14 geniale trucs voor de was om bij elke wasbeurt te onthouden
Advertisement

De was doen kan soms een behoorlijk vermoeiend klusje zijn, vooral wanneer het gezin groot is en er vaak van kleren gewisseld wordt. Slecht onderhoud, verkeerd gebruik van wasmiddelen of fouten in het gebruikte type wasmiddel, fouten bij het laden, lange droogtijden of moeilijkheden bij het verwijderen van kreukels tijdens het strijken zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de was een hindernisbaan kan worden. 

Daarom is het belangrijk een paar eenvoudige trucs in gedachten te houden waarmee je de was- of droogtijd kunt verkorten, schade aan kleding kunt voorkomen door ervoor te zorgen dat deze langer meegaat en alle noodzakelijke producten op de juiste manier en in de juiste hoeveelheden gebruiken. Laten we samen 14 trucs ontdekken die het moment van de was eenvoudiger maken.

1. Wasmiddelen

1. Wasmiddelen

Creativo

 • Schoonmaken: voor een goede reiniging van het wasgoed is het essentieel dat de wasmachine altijd schoon is door minstens één keer per maand een wasbeurt op hoge temperatuur te doen met een glas baking soda of witte azijn direct in de trommel.
 • DIY wasmiddel: het maken van een doe-het-zelf wasmiddel kan een manier zijn om zowel geld te besparen door veelgebruikte ingrediënten te gebruiken als om de impact op het milieu te verminderen en ervoor te zorgen dat je kleren goed worden gewassen zonder beschadigd te worden door agressieve chemische stoffen. Je kunt vloeibare of poederwasmiddelen maken met bicarbonaat en natriumcarbonaat, maar ook met azijn en Marseillezeep.
 • Bleekmiddel: om witte kleren witter te maken, kun je bleekmiddel vervangen door natriumpercarbonaat, dat de was ook zachter maakt als het in hard water wordt gewassen.
 • Wasverzachter: wasverzachter kan in plaats daarvan worden vervangen door natuurlijke ingrediënten zoals citroenzuur, bicarbonaat of witte azijn, die ook onaangename geuren uit het wasgoed verwijderen.
Advertisement

2. Het drogen

2. Het drogen

Creativo

 • Anti-kreukspray: als je je kleren niet wilt strijken, kun je een anti-kreukspray maken met haarconditioner, azijn en water en deze tijdens het drogen op je kleren spuiten.
 • Wolbolletjes: om de droogtijd te versnellen kun je wolbolletjes in de droger stoppen; ze zijn natuurlijk en hypoallergeen, helpen tijd en geld te besparen en kunnen maandenlang worden hergebruikt. Je kunt ook een zachte, droge handdoek aan de lading toevoegen.
 • Dubbel centrifugeren: een ander handig hulpmiddel om de droogtijd te verkorten, vooral als je geen wasdroger hebt en het wasgoed in huis moet drogen, is dubbel centrifugeren aan het einde van de was. De kleren verliezen dan meer vocht voordat ze uit de wasmachine worden gehaald. 

3. Recyclen

3. Recyclen

Creativo

Er zijn veel ideeën om wasmachineproducten te recyclen. We noemen er hieronder 3 om je te inspireren:

 • Niet meer bijelkaar passende sokken: hoe vaak verlies jij je sokken in de wasmachine? In plaats van te worden weggegooid, kunnen ongepaarde sokken een nieuw leven vinden. Je kunt ze bijvoorbeeld als handschoenen dragen en gebruiken om meubels sneller af te stoffen, of je kunt er poppen van maken voor de kinderen.
 • Lege flessen: lege wasmiddelflessen kunnen worden hergebruikt als gieters voor de planten.
 • Wasverzachter: als de wasverzachter op is, blijft er meestal wat onbruikbaar residu achter op de bodem van de fles. Om daar gebruik van te maken, kun je repen spons uitknippen en op de bodem van de lege fles leggen, zodat ze de resterende wasverzachter opvangen. Gebruik de repen in de droger om het wasgoed langdurig te laten ruiken.

4. Organisatie

 • Statische elektriciteit: om statische elektriciteit in de wasdroger te verminderen, maak een bal met aluminiumfolie en plaats die in de trommel.
 • Wasmanden: als je genoeg ruimte hebt, kun je het wasgoed over verschillende manden verdelen om het sorteren te vergemakkelijken. Je kunt de wasmachine ook op een verhoging plaatsen, zodat eronder voldoende ruimte onder is om manden voor vuile was in te plaatsen.
 • Wasrek: kies voor een aan de muur bevestigde wasrek, dat minder ruimte in beslag neemt en tegen de muur kan worden opgevouwen als hij niet nodig is. Zo houd je het huis netter.
 • Vlekken: elke vlek heeft zijn eigen verwijderingsmethode. Voor vlekken van chocolade, voedsel, ijs en andere organische vloeistoffen kun je bijvoorbeeld Marseillezeep gebruiken. Azijn daarentegen wordt aanbevolen voor grasvlekken, terwijl baking soda en zout het middel bij uitstek zijn tegen vet- en olievlekken.

Tijd om de was te doen!

Advertisement