Het huishouden organiseren: 7 kostenloze ideeën om je dagelijks leven te verbeteren

door Natasja

23 Maart 2023

Het huishouden organiseren: 7 kostenloze ideeën om je dagelijks leven te verbeteren
Advertisement

Schoonmaken, onderhoud en organisatie van het huishouden in al zijn aspecten vereisen een enorme hoeveelheid maatregelen, hulpmiddelen en producten die het verschil kunnen maken. Het kopen van al deze spullen kan soms veel geld kosten.

Toch zijn er veel goedkopere alternatieven die met een beetje vindingrijkheid en recycling kunnen worden bereikt. Met weinig geld en veel vindingrijkheid kun je perfecte bondgenoten voor de zorg van het huis vinden zonder dat je per se een fortuin hoeft uit te geven. We tonen je hieronder enkele van deze slimme trucs die bijzonder nuttig en effectief kunnen blijken.

extrasauce_/Reddit

extrasauce_/Reddit

Ladeorganizers kun je bijna overal vinden, maar daar hangt een prijskaartje aan. Het alternatief is om ze zelf te maken door dozen in stukken te knippen en er perfecte opbergers voor kleding en linnengoed van te maken. Een ander bijzonder leuk idee is het gebruik van oude muffinhouders als sieradendoosjes of voor andere kleine voorwerpen.

Advertisement
depressednsensitive/Reddit

depressednsensitive/Reddit

Wegwerpstofdoeken zijn zonder twijfel waardevolle bondgenoten. Maar wat denk je van het voordeel dat je ze niet hoeft te kopen? Je hoeft alleen maar een oud sweatshirt te zoeken, het in stukken te knippen en de stukken te gebruiken als stofdoeken. Het zijn perfecte vervangers en goedkoper dan de originele. Probeer het maar eens.

syuk/Reddit

syuk/Reddit

Tuinieren kan ook met uitstekende DIY gieters. Om ze te maken neem een willekeurige plastic jerrycan met een dop. Verhit een naald door hem roodgloeiend te maken bij contact met een vlam en gebruik hem om gaatjes te boren in de dop van de jerrycan. Het enige wat rest is de gieter vullen met water, afsluiten met de geperforeerde dop en je kan de planten water geven.

Kartonnen dozen bekleden met stof of wolvilt om de ruimtes in het huis beter te organiseren is een geweldige oplossing om zonder kosten veel organizators te hebben. Het voordeel, naast de besparing, is dat je de grootte, het materiaal en de kleur of het patroon waarmee je de dozen bekleedt zelf kunt kiezen. En op internet zijn de handleidingen om dit gemakkelijk en in een paar stappen te doen, eindeloos.

Reddit

Reddit

Een goedkoper, milieuvriendelijk en niet-giftig alternatief voor bleekmiddel of soortgelijke producten voor het schoonmaken van voegen, tegels en de rest van de badkamer is een schoonmaakmiddel op basis van baking soda. Meng het met wat schilfers Marseillezeep en een paar druppels van een essentiële olie naar keuze. Je kunt het pureren tot een poeder en het vervolgens samen met water gebruiken om vuil van de genoemde plekken te verwijderen.

Advertisement

Zelfs natte doekjes voor het schoonmaken kunnen gemakkelijk thuis worden bereid zonder ze te kopen. Knip een rol absorberend papier doormidden en stop die in een lege koffiebus of glazen pot. Meng apart een kopje azijn, een half kopje water, een half kopje gedenatureerde alcohol en een paar druppels afwasmiddel. Giet de oplossing over de rol in de pot zodat deze volledig doordrenkt raakt. Wanneer het papier doorweekt is, verwijder de binnenste rol en begin de doekjes vanuit het midden te scheuren, zoals bij een gekochte verpakking.

Pixabay

Pixabay

Voor een volledig goedkope en natuurlijke luchtverfrisser kun je koffiedik gebruiken. Laat het drogen en meng het met een paar druppels vanille-extract. Doe het mengsel vervolgens in een oude sok, gesloten als een zakje, of in een bakje dat je open kunt laten staan waar je het nodig hebt. Het koffiedik neutraliseert perfect onaangename geurtjes en de vanille helpt natuurlijk om op een volkomen natuurlijke manier te ontgeuren.

Heb je wel eens een van deze ideeën geprobeerd?

Advertisement